RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bøker er blitt billigere

jente, leser, bok, elev
jente, leser, bok, elev (shutterstock)
Sist oppdatert:
Men vi leser mindre variert litteratur enn før, konkluderer utvalg.

(SIDE2:) I 2005 innførte Kulturdepartementet en ny bokavtale her til lands. Denne avtalen var et resultat av lange og harde forhandlinger med en til dels motvillig bokbransje.

Målet var større konkurranse og billigere bøker.

Avtalen man inngikk var en «mellomting», det vil si at avtalen innebar en liberalisering av den tidligere avtalen, men at det likevel ble trukket opp retningslinjer for hvor mye rabatter som kunne gis.

Mistet monopol
To av de viktigste endringene var at De norske bokklubbene mistet sin mulighet til å være de eneste som solgte nye bøker til rabattert pris. Samtidig mistet bokhandlene lokalt det store og lukrative monopolet på salg av skolebøker.

Nå foreligger en rapport som ser på tendensene avtalen har skapt.

Blitt billigere
Ifølge rapporten har skjønnlitterære bøker blitt billigere. Spesielt bokhandlene har lyktes i å bli oppfattet som utsalg som har senket prisene.

Likevel viser rapporten at Den norske forfatterforening har hatt rett når de hevder at dette delvis har gått utover den smalere litteraturen. Bredden finnes fortsatt, men det er blitt flere utgivelser innenfor færre sjangre, som krim- og spenningslitteraturen og rene romaner - og fokuset er først og fremst på disse både fra bokhandlere og lesere.

Det er en tendens til at det gis størst rabatter på storselgere og nye bøker som appellerer til mange. Disse brukes gjerne som «lokkemat» for å få folk inn i bokhandelen.

For sakprosa er ikke dette gjeldende.

Bokhandelen viktigst
Samtidig med at salg over nettet har økt, har også bokhandlene befestet sin posisjon overfor forlagene. Bokhandleren i dag sitter igjen med en større bit av kaka enn de gjorde før.

Dette har imidlertid fått store norske forlag som Cappelen Damm, Aschehoug og Gyldendal til å kjøpe seg opp i bokhandlerkjedene og det finnes færre frittstående bokhandler nå enn i 2005. Dette er imidlertid en trend som begynte før Bokavtalen trådde i kraft.

- Motivet må antas å ha sammenheng med et ønske om å sikre sine fortjenesteinteresser i bransjen, skriver Telemarksforsking.

Samtidig skriver de at de store kjedene som Ark og Tanum og Norli, som i stor grad er forlagseid, har lettere for å oppnå bedre innkjøpspriser fra forlagene enn de mindre og mer uavhengige kjedene, noe som gjør at fastprissystemet faktisk ikke fungerer etter sin hensikt.

Ifølge rapporten er forlagene derfor med på å undergrave fastprissystemet selv.

Rapporten konkluderer med at Bokavtalen, som løper ut 2010, er best for vanlige bokhandler, mens virkningene er uklare for bokklubber og nettbokhandler.

Derimot har den fått oss til å kjøpe flere bøker.

- I alle analyser av bokmarkedet finner vi en økning i salget av bøker i perioden 2000-2008, heter det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere