RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bort med rentefradraget

Professor Terje Hansen ved NHH mener skattefradraget for betalte boliglånsrenter bør fjernes. Dette vil dempe nordmenns låneiver, tror Hansen.

Forslaget som ifølge Hansen skal løse Norges Banks rentedilemma lanseres i en kronikk i Dagens Næringsliv mandag. Da kommer lånekostnadene opp på et nivå som vil dempe kredittetterspørselen.

Han påpeker at stadig flere unge kjøper bolig med liten andel egenkapital, og den store etterspørselen etter boliger har ført til eksplosiv boligprisvekst.

- Det er etter min vurdering åpenbart en fare for for at vi innen fem-syv år kan få et priskrakk på boliger, og en gjentagelse av finanskrisen vi hadde på slutten av 1980-tallet, skriver professoren.

Dersom Norges Bank vektlegger faren for en finanskrise, bør derfor styringsrenten heves på kommende rentemøte. Men dette kan imidlertid styrke kronekursen ytterligere, noe som slett ikke er gunstig for norske eksportbedrifter. Derfor står sentralbanksjef Svein Gjedrem overfor valget mellom pest og kolera på det kommende rentemøtet, mener Hansen.

Mens et frafall av rentefradragene vil stagge låneiveren, vil tiltaket ikke påvirke kronekursen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere