RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Børsen overtar kysten

Sist oppdatert:
Kysten er i ferd med å miste oppdrettsnæringen til børsen, mener Norske Sjømatbedrifters Landsforening.

På få år er en tredjedel av oppdrettsnæringen overtatt av store børsnoterte selskaper, påpeker Norske Sjømatbedrifters Landsforening i en pressemelding.

280 av 900 konsesjoner på laks og ørret er i dag direkte kontrollert av de fire største selskapene. Marine Harvest og Stolt Seafarm, som nylig slo seg sammen, har alene kontroll over rundt 150 konsesjoner.

– Børsen overtar. Vi blir leilendinger av børsnoterte selskaper som flytter administrasjon og videreforedling vekk fra lokalsamfunnet, sier styreformann Odd Steinsbø i Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL).

Steinsbø sikter blant annet til den internasjonale giganten Marin Harvest, som for snart to år siden flyttet videreforedlingen av laks fra Trøndelag til Polen. Pan Fish flyttet ut siste rest av sin aktivitet i fjor. Også Fjord Seafood har all videreforedling utenfor landets grenser.

– Lokalt eierskap skaper en annen drivkraft og gir positive ringvirkninger for næringslivet på stedet. Hvis børsselskapene tar over mer, vil til slutt mating av fiskene være eneste gjenværende arbeidsoppgave, sier Steinsbø.

– På denne måten mister vi lokale ringvirkninger og verdiskaping. Summen blir lavere aktivitet i distriktene. Færre vil kunne sysselsettes i næringen. Vi er allerede inne i en negativ spiral når det gjelder interessen fra de unge for å satse på utdanning innenfor denne næringen, sier han.

3.300 nordmenn er i dag direkte involvert i oppdrett av laks og ørret. I tillegg kommer mange tusen som jobber i tilknyttede næringer.

– Vi hører svært lite om flertallet av oppdrettsnæringen. To tredjedeler er små og mellomstore selskaper som drives godt og som skaper arbeidsplasser. I lønnsomhetsundersøkelsene til Fiskeridirektoratet er det ikke de største som kommer best ut av det, sier Steinsbø.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere