RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bruk oljepengene nå, Jens

Foto: Lis Merethe Homdal
Sist oppdatert:
Økonomiguru Nouriel Roubini - også kalt Dr. Doom - støtter regjeringens planer om å bruke mer oljepenger.

Jens Stoltenberg og den rødgrønne regjeringen vil bruke mer av oljepengene for å redusere skadevirkningene av finanskrisen.

Dette fortalte Stoltenberg et samlet pressekorps i forbindelse med NHO-konferansen «Krise og konkurranse» i Den Norske Opera onsdag.

Får støtte
Nå får han støtte fra professor Nouriel Roubini ved Stern School of Business i New York. På grunn av sine svært treffsikre spådommer om finanskrisen, har han i høst steget til den internasjonale stjernehimmelen, og går under navnet Dr. Doom.

LES OGSÅ: Jens hyller markedet

I et intervju med Nettavisen sier Roubini at han mener det er riktig å spare i gode tider, og bruke mer i krisetider. Midlertidige skattekutt for å få fart på økonomien er han mindre begeistret for.

- Skattekutt funket ikke
- Vi har prøvd det i USA. Det viste seg at folk bare brukte en fjerdedel av det de fikk i skattelette på forbruk, sier Roubini, som forklarer at frykt for å miste jobben og høy gjeldsbelastning gjør at folk heller sparer eller nedbetaler gjeld.

Roubini mener helt klart at skattekutt kan være en god strategi for et lands økonomi. Men da bør de være permanente, og man må vite at man har råd til dem, fremholder han overfor Nettavisen.

Roubini understreker at han ikke kjenner norsk økonomi spesielt, og at han derfor ikke kan gi spesifikke råd til den norske regjeringen.

Grillet
Etter sitt foredrag tidlig onsdag formiddag ble statsminister Jens Stoltenberg nærmest grillet av et pågående pressekorps som gjerne ville vite hva regjeringen vil gjøre for å møte utfordringene fra finanskrisen. Stoltenberg unnlot konsekvent å svare konkret på spørsmålene om skattelettelser er del av krisepakken som legges fram i slutten av januar.

- Vi utelukker ikke at det kan komme skattekutt, sa han. Lenger var ikke statsministeren villig til å gå.

Vil bruke mer
Derimot var han konkret på ett punkt: Regjeringen vil føre en ekspansiv finanspolitikk for å møte krisen. Med andre ord - de vil bruke mer av oljepengene.

- Vi vil bruke mer av oljepengene. Vi holder igjen i gode tider for å bruke mer i dårlige, sa han, og nevnte spesielt bygg og anleggssektoren; bygging og oppussing av skoler.

På dette punktet ser han ut til å få full støtte av «Dr. Doom» - professor Roubini, som mener det er hele hensikten med et stort statlig stabiliseringsfond, som det norske oljefondet.

Selvfølgelig skal man bygge opp reserver for fremtidige generasjoner. Men man sparer mer i gode tider, og bruker mer i dårlige tider for å redusere arbeidsledighet og andre skadevirkninger av den økonomiske krisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere