RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dager unna kollaps

Sist oppdatert:
Banker Europa over har en svært tung dag. - En redningspakke MÅ på plass, sier sentrale aktører i Bank-Norge.

Flere europeiske storbanker har en svært tung dag i dag. Den belgiske banken Fortis, som er en av Europas største, har måttet sende ut pressemelding i et forsøk på å berolige utrygge innskytere og aksjonærer, mens banker i både Sverige og Danmark senkes av rykter.

NA24 - din næringslivsavis

Hele finansnæringen venter nå på en amerikansk redningspakke - som nesten må komme i løpet av helgen. Konsekvensene dersom pakken ikke er på plass i løpet av få dager er så store at man ikke vil snakke om dem.

- Vi skulle gjerne sett at den amerikanske redningspakken kom på plass nå. Den ville tatt bort en del usikkerhet og roet ned markedene betraktelig, sier porteføljeforvalter Ola Sjöstrand i Skagenfondene til NA24.

Store fundingproblemer
Bankene må betale stadig mer for sine innlån, og det er slutt på at det bare er de små og dårlig ratede bankene som må betale dyrt for innlån. Nå har selv store europeiske banker har nå problemer med finansieringen.

- Det vi ser nå er at selv svært godt ratede banker har problemer med fundingen, og det er en situasjon som ikke kan vedvare. Dersom ikke en krisepakke er på plass i løpet av en uke vil vi se en global nedsmelting av økonomien, sier en sentralt plassert aktør i Bank-Norge til NA24.

Med andre ord: Vi kan være dager unna en kollaps i verdensøkonomien.

- Jeg tror redningspakken er på plass i løpet av helgen - alt annet vil bety store problemer, sier denne aktøren.

Tidligere i dag advarte DnB Nors sjeføkonom Øystein Dørum mot konsekvensene av den pågående krisen på TV 2 Nyhetskanalen, og påpekte at det som nå skjer i rentemarkedet er langt mer alvorlig enn det som skjer i aksjemarkedet.

Se innslaget her:(artikkelen fortsetter etter innslaget)

264808

Norges Bank følger nøye med
Norges Bank sier til NA24 at banken er årvåkne med tanke på den finansielle krisen.

- Vi følger utviklingen fortløpende, og vurderer om og når det er nødvendig å iverksette tiltak. Vi vil ikke pre-annonsere eventuelle tiltak før de iverksettes, sier Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i Norges Bank.

Tidligere i uken ble det tilført ekstra likviditet i håp om at dette skulle hjelpe på situasjonen. Til tross for tiltakene gikk pengemarkedsrenten i taket dagen etter dette ble offentliggjort.

Markedet fungerer ikke
Mye tyder på at vi ikke oppnår stabilitet i markedene før redningspakken er på plass. Flere påpeker overfor NA24 at markedet nå ikke fungerer som det skal.

- Vi er nå i en situasjon hvor NIBOR etter mitt skjønn ikke fungerer på en måte som gjenspeiler den reelle situasjonen i Norge, sier porteføljeforvalter Ola Sjöstrand i Skagenfondene.

- Flere banker sikrer seg nå funding på en høy rente fordi de ikke vet hva renten kommer å være fram i tid. De betaler heller en høy rente som de vet hva er enn å gjøre det fram i tid til en ukjent rente.

Release-rally
Det alle lurer på er når redningspakken i USA kommer på plass. Den vil bety mye for bankenes virksomhet fremover. Og det kan kanskje være lurt, tross alt, å sitte med bankaksjer når redningspakken blir ferdig.

- Vi kan få se et lite releaserally for bankaksjene når denne pakken er på plass, sier Terje Nyborg, aksjestrateg i Landsbanki.

Men dette blir for de kortsiktige spekulantene. Problemene i banksektoren er nemlig mer fundamentale enn at de eventuelt lar seg løse med denne pakken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere