RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De tvinger meg til å betale for andres barn

Øystein Ormseth mener NAV bryter loven om barnebidrag og får støtte av et kobbel stortingsrepresentanter.
Øystein Ormseth mener NAV bryter loven om barnebidrag og får støtte av et kobbel stortingsrepresentanter. (Privat)
Sist oppdatert:
Staten tvinger Øystein Ormseth til å betale for andres barn. Nå erklærer trebarnspappaen krig.

Øystein Ormseth har tre barn med en mor som har fått nytt barn med ny samboer. Han betaler nesten 10.000 kroner per måned i barnebidrag til ekssamboeren.

Men så skjedde det noe som fikk den ellers sindige sunnnmøringen til å hoppe i stolen.

Mor krevde høyere barnebidrag
Moren til Øysteins barn fikk ett nytt barn med ny samboer og valgte å ta forlenget fødselespermisjon med 80 prosent lønn. Deretter sendte moren krav til NAV om at barnebidraget fra Ormseth måtte beregnes på nytt.

- Det neste som skjedde var at jeg fikk brev fra NAV. Der sto at mitt barnebidrag vil øke med cirka 1000 kroner per måned, sier Øystein til NA24.

Barnebidragsreglene baserer seg på at mor og far skal bidra etter evne. NAV ser på inntektene til begge foreldrene, sammenstiller det med kostnadene med å ha barn og deretter foretas regnestykke som i prinsippet skal være rettferdig.

- Men det kan da umulig være riktig at fedre skal måtte betale for andres barn, sier Øystein.

Mor valgte frivillig og gå ned i inntekt
Ifølge NAV øker Øysteins barnebidrag fordi moren går ned i inntekt fordi hun har valgt å gå ut i mammapermisjon med redusert lønn.

- Altså må jeg betale mer for at hun velger mer tid hjemme med sitt nye barn som ikke er mitt, sier Øystein.

Han føler det veldig urimelig at han straffes økonomisk fordi moren frivillig har valgt å gå ned i lønn i forbindelse med det nye barnet.

Har du opplevd lignende i forbindelse med fastsetting av barnebidrag - kontakt journalisten

Tviler på NAV har fulgt loven
Han bestemte seg for å undersøke om NAV har fulgt Stortingets lov om barnebidrag. Øystein beskrev saken i en epost og sendte den til samtlige 169 stortingsrepresentater. Svarene lot ikke vente på seg.

- Responsen har vært enorm. Mange har svart på epost og noen har ringt, forteller Ormseth.

- Urimelig og absurd
To av Arbeiderpartiets stortingsrepresentantet har engasjert seg i saken. Freddy de Ruiter og Arild Stokkan Grande, som også sitter i Familie- og kulturkomiteen, stiller seg undrende til at Ormseth må betale mer i bidrag.

- Jeg deler Ormeths oppfatning av at det er urimelig og absurd at han skal forsørge ny familie til tidligere ektefelle/samboer når vedkommende foretar valg som medfører redusert inntekt. Bidraget må i slike tilfeller ikke endres, sier de Ruiter.

Ifølge Stokkan-Grande er regler gitt av Storting ikke fulgt.

- Regelverket skal være endret, slik at eventuelt nye barn med ny samboer og derigjennom redusert stillingsandel/forlenget permisjon ikke skal ha konsekvenser for Ormseths barnebidrag. Han må gå en ny runde med NAV, og dersom de hevder at de har forstått regelverket riktig må vi se på saken på nytt, for slik som dette kan vi ikke ha det, sier Stokkan-Grande.

- Kan overhodet ikke forsvares
Også FrPs Per Sandberg grep fatt i saken.

- Dette kan overhodet ikke forsvares og jeg vil følge opp saken med fagkomiteen, sier Sandberg.

Hans partikollega og nestleder i Stortingets Familie- og kulturkomité Solveig Horne krever svar av Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken.

Onsdag 9. november må Lysbakken svare på følgende spørsmål i Stortingets spørretime:

"Undertegnede er blitt gjort kjent med at mange menn må betale mer i bidrag når ekspartner som har stiftet ny familie velger å ta mer utdanning eller tar ut forlenget fødselspermisjon. Mener Statsråden det er rett at far til et barn rammes av valgene hans ekspartner tar når hun får nytt barn med ny partner?"

Vepsebol
Øystein er klar over at han har beveget seg inn i et vepsebol ved å stå åpent fram i en konflikt om barnebidrag.

Noe han har fått bekreftet etter å ha skrevet et innlegg på kvinnenes hjemmebane kvinneguiden.no. Her står kvinnene formelig i kø for å kommentere Øysteins innlegg. Noen er kritiske, men svært mange viser forståelse for Ormseths sak. Les diskusjonen her.

- Det er sikkert mange som har synspunkter på denne saken. Både mødre, fedre, bidragsmottakere og ikke minst bidragsbetalere. De er alle velkommen til å kommentere på min nyopprettede Facebook-side "Jeg nekter å betale bidrag for barn som ikke er mitt", sier Øystein.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere