RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Den verst tenkelige eierskapsmodell

Sist oppdatert:
De største selskapene på børsen har ikke eierne til stede i styrerommene. Forskere mener dette er den verst tenkelige modell for eierskap.

Det skriver Mandag Morgen.

En kartlegging nyhetsbrevet har gjort, viser at styrene i landets største selskaper består av personen uten direkte tilknytning til de store aksjonærene.

I børsgiganter som Statoil, Telenor, DnBNor, Yara og Hydro er hovedaksjonæren, den norske stat, ikke representert i styrene i det hele tatt.

Undersøkelser gjort av BI-forskerne Øyvind Behren og Bernt Arne Ødegaard konkluderer med at dette er den verst tenkelige modellen for eierskap.

- Man må enten få eierne til å bli aktive eller styret til å opptre som om de aktive eierne var til stede, sier Bøhren til Mandag Morgen.

Han viser likevel til eksempler på selskaper hvor metoden har fungert.

En av grunnene til at de institusjonelle eierne ikke vil sitte i styrene er at det gjør dem til innsidere. Det begrenser handlefriheten ved kjøp og salg og tar i tillegg mye tid.

I stedet finner de andre kanaler for maktutøvelse enn via styrerommene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere