RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det går mot bedre tider

Sist oppdatert:
Analysehuset DnB Markets ser lyset i tunnelen – både for norsk og internasjonal økonomi.

Veksten i verdensøkonomien er i ferd med å ta seg opp. Både USA, Japan, Kina og også Norge har bedre tider foran seg.

Det skriver DnB Markets i kvartalsrapporten ”Økonomiske utsikter 3. kvartal 2003”.

Selv om den globale veksten nedjusteres med 0,25 prosent for inneværende år, er det opptur i vente. Veksten i verdensøkonomien ventes å ende på 3,3 prosent i 2004 for så å øke til 3,5 prosent i 2005.

De første tegnene vises allerede i USA og Japan, påpeker analysehuset. Sammen med Kina vil de tre kunne fungere som lokomotiver, sterke nok til å trekke den internasjonale økonomien ut av hengemyra.

- ”Samtidig er det åpenbart at verdensøkonomien langt fra kan friskmeldes ennå. Veksten er lav, og risikofaktorene er mange,” skriver analysehuset i rapporten.

Det optimistiske bildet svertes blant annet av Eurosonen, hvor de positive signalene ennå lar vente på seg. DnB Markets nedjusterer vekstanslaget for EU-landene med henvisning til den styrkede euroen som demper eksportutviklingen.

Utsiktene for Norge preges av et forsiktig oppsving, drevet av lavere rente, svakere krone og økt innenlandsk etterspørsel. Samtidig øker arbeidsledigheten, og lønnsomheten i store deler av næringslivet er svekket.

DnB Markets venter at veksten i BNP for fastlands-Norge vil ende på 0,7 prosent i 2003, mens det ventes et oppsving til 2,6 prosent i 2004. Inflasjonen ventes å holde seg lav i år og neste år, men analysehuset frykter at de lave rentene vil føre til at kjerneinflasjonen kan stige til 3,0 prosent i 2005.

Samtidig spås det at styringsrenta vil bli hevet til 4,5 prosent innen august 2004, før den øker videre til ”normalnivå” på rundt 6 prosent.

Arbeidsledigheten vil fortsette økningen inn i 2004, og DnB Markets anslår en topp i AKU-ledigheten på 4,7 prosent. I 2005 ventes det nedgang til 4,4 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere