RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kjetil Mæland (Mediehuset Nettavisen)

- Det var bare rykter

Sist oppdatert:
Den innsidesiktede megleren Per Robert Jacobsen avviser at han har fått eller gitt innsideinformasjon til Thomas Gulbrandsen. Det var rykter, hevder han.

Onsdag var stjernemegleren Per Robert Jacobsen tilbake fra Singapore for å vitne i Oslo tingrett. Etter oppstyret i 2006 flyttet han til Singapore med familien. Flytteplanene var allerede klare mens han jobbet i Pareto. Men istedenfor å fortsette i selskapet, ble han først selvstendig investor. I dag jobber han i meglerhuset RS Platou.

Per Robert Jacobsen er selv siktet for innsidehandel, men Økokrim bestemte seg for ikke å ta ut tiltale mot ham sammen med Thomas Gulbrandsen og faren Hallvard Gulbrandsen.

I retten avviser Jacobsen at han fikk innsideinformasjon av sin venn Gulbrandsen. Han mener at informasjonen som Nettavisen hentet fra statsapparatet i Bagdad, og kilder i Norge, ikke var skjult informasjon, men tvert imot åpen informasjon som avisen hadde sammenstilt til en artikkel.

Les: Sår tvil om DNO-eventyr i Irak

Vanlig informasjon
- Analytikere henter inn informasjon om selskaper hver eneste dag. Hvis en analytiker ringer en ekspert, som journalistene her har gjort, er det da å regne som innsideinformasjon? Dette er altså noe vi gjør hver eneste dag, sier Per Robert Jacobsen til retten skriver E24.

Jacobsen sa også at artikkelen ikke var kursdrivende.

Stjernemegleren mener også bestemt at kursutviklingen 10. januar 2006 beviser at artikkelen ikke var kursdrivende.

- Når du ser på kursutslagene i DNO denne dagen, kunne jeg kjøpt aksjen for den samme prisen på ettermiddagen som rett etter e-posten om artikkelen, sa han.

- Denne argumentasjonen er vi jo klar over. Noe annet kan han ikke si, men vi mener at vi har godt underbygget at dette er innsideinformasjon, sier Økokrims førstestatsadvokat Thomas Skjelbred til Nettavisen. Økokrim mener at det ikke er uvanlig å forkle innsideinformasjon som rykter for å gjøre informasjonen «lovlig» å viderebringe.

Julekort
Likevel er det liten tvil om at Jacobsen var glad for at Gulbrandsen og Nettavisen hadde kommet med artikkelen om DNO.

Nettavisen har tidligere omtalt ølene som skulle komme fra Jacobsen til Gulbrandsen. I tillegg gikk det en e-post fra Gulbrandsen der det sto: «Regner med at det vanker julekort til Nettavisen fra Pareto om 11 måneder», hvor Jacobsen svarte: «Ikke bare julekort».

Les: - Mange øl din vei

- Flere av mine kunder hadde shortet før denne dagen. Det virker som om jeg var happy med at jeg hadde anbefalt å shorte oljeaksjer generelt, og DNO spesielt. Så kommer det en negativ artikkel om DNO. Det var positivt for meg, sa Jacobsen i retten.

- Bare rykte
Jacobsen mener også at sms-meldingen han sendte til Gulbrandsen i juni 2006, heller ikke var innsideinformasjon. Kursen på Sinvest hadde i dagene før gått kraftig opp på rykter om oppkjøp. Ryktene var omtalt blant annet i artiklene her: Rykter i riggaksje og Rentespøkelset felte børsen

- Det var helt klart et rykte, ellers hadde jeg ikke sendt det. Da hadde det jo vært innsideinformasjon, sa Jacobsen i retten.

Men påtalemyndigheten mener at Jacobsens informasjon til Gulbrandsen var langt mer enn rykter, og at han ikke tok noe forbehold om sannheten i informasjonen da han sendte den til sin journalistvenn.

- Men når du går videre med dette så stripper du rykte for et rykte og presenterer det som fakta, sa aktor Hans Christian Koss.

- Kanskje det var for å fremstille seg selv som smartere enn det man er, svarte Jacobsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere