RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er ikke slutten på problemene

Foto: RICK WILKING (REUTERS)
Sist oppdatert:
Obama signerte krisepakken.

Representantenes hus og Senatet

Tirsdag kveld norsk tid ble krisepakken skrevet under og satt ut i live, melder Reuters.

1100 sider
Krisepakken på 789 milliarder dollar, eller 5349 milliarder kroner har til hensikt å få den amerikanske økonomien på rett kjøl. Dette er en av de største økonomiske redningstiltakene i USA siden Franklin Roosevelts «New Deal», skriver New York Times.

Han og det nesten 1100-siders dokumentet reiste fra Washington til Denver om bord i et Air France-fly på vei til signering.

Les også: Arnold må sparke 20.000

- Ikke slutten
- Jeg vil ikke late som i dag markerer slutten på våre økonomiske problemer. Ei heller utgjør dette alt vi er nødt til å foreta oss for å få landets økonomi på bena igjen, sa Obama rett før signeringen fant sted, melder nyhetsbyrået AP.

Det hvite hus utelukker heller ikke at det kan komme en ny krisepakke etter dette, men det er foreløpig ingen under utarbeidelse, opplyser talsmann Robert Gibbs til AP.

Arbeidsledigheten i USA er nå oppe i 7,6 prosent, den høyeste ledigheten på 16 år.

Det er forventet at Obama onsdag vil iverksette tiltak for å redusere antallet tvangssalg i den amerikanske økonomien. Lovfestingen av Obamas pakke hjalp lite på stemningene i markedene, som i går var preget av flukt til tryggere havner, skriver DnB NOR i sin morgenrapport:

- Svake makrotall og frykt for den videre økonomiske utviklingen sendte de viktige amerikanske aksjeindeksene kraftig ned. Dagen endte som den verste på tre måneder. I tillegg venter markedsaktører på det neste steget overfor den hardt rammede bilindustrien.

5349 milliarder kroner
Representantenes hus vedtok det endelige lovforslaget fredag, mens Senatet godkjente Senatet godkjente vedtaket lørdag vedtaket lørdag. Dermed er pakken på svimlende 789 milliarder dollar, noe som utgjør om lag 5349 milliarder kroner, klar til signering av presidenten allerede i begynnelsen av neste uke.

Det var kun tre republikanere som stemte for Obamas stimulipakke i begge kamrene. Obama har dermed ikke fått den tverrpolitiske støtten han hadde ønsket.

- Har det vært noen humper på veien til endring? Helt klart. Men vi har en god følelse, sier en topprådgiver i Det hvite hus til CNN.

Obamas toppfolk i Det hvite hus varsler nå en ambisiøs agenda for resten av februar hvor de skal adressere krisen i boligmarkedet og finanssektoren. Pengene i Obamas stimulipakke skal blant annet brukes til skattelette, helsereformer samt styrke den amerikanske infrastrukturen, noe som ifølge presidenten vil generere 3,5 millioner arbeidsplasser.

Får indirekte kritikk
Men pakken fikk indirekte kritikk fra de mektige G7-landene. Pakken inneholder nemlig en Kjøp Amerikansk-klausul som skal forsikre at kun amerikansk stål, jern og andre varer blir brukt i anleggsarbeid som blir finansiert av den nye stimulipakken.

Les også: Obama-pakke kan skade Norge

Både EU og Canada har tidligere uttalt at denne klausulen kan skape en dominoeffekt når det gjelder å innføre proteksjonistiske tiltak.

Finansministere fra G7-landene hadde et møte i Roma, Italia lørdag hvor de understrekte at nye handelsbarrierer vil forverre finanskrisen.

Men USAs finansminister Timothy Geithner hevder det er ingen grunn til bekymringen, melder BBC.

- Alle land må ivareta sine forpliktelser når det gjelder åpen handel og investeringspolitikk som er helt avgjørende for økonomisk vekst og fremgang, opplyste Geithner i en uttalelse kort tid etter møtet.

I tillegg ble G7-finansministeriene enige om at Det internasjonale pengefondet (IMF) måtte gjennomgå nye reformer. G7-landene er de syv største økonomiene i verden og består av Storbritannia, USA, Tyskland, Japan, Frankrike, Italia og Canada.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere