RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette vil koste oljearbeidsplasser

(Foto: Statoil)
Sist oppdatert:
Oljeindustrien frykter at tusenvis av arbeidsplasser forsvinner dersom de ikke får gjennomslag for kravet om lavere oljeskatt. Nå skal opposisjonen på Stortinget overtales.

Oljeselskaper, leverandører, fagbevegelse, ordførere og andre som har forlangt lavere oljeskatt, gikk på et knusende nederlag da regjeringen la fram revidert budsjett tirsdag. Finansminister Per-Kristian Foss (H) tror rett og slett ikke på påstanden om at lavere oljeskatt vil føre til økt aktivitet på norsk sokkel.

- Det er en stor skuffelse at regjeringen ikke trår til med skarpere insentiver, sier administrerende direktør Per Terje Vold i Oljeindustriens Landsforening (OLF) til TV 2 Nettavisen.

- Betyr lite

I stedet for å komme industrien i møte med redusert særskatt kombinert med volumfradrag for økt utvinning fra eksisterende felt, foreslår regjeringen kun små endringer i det eksisterende skattesystemet.

- Det peker riktig vei, men i størrelsesorden er tiltakene av marginal betydning, sier Vold, som tror forslaget fra regjeringen kan komme til å koste mange jobben. Fra 2002 til 2003 ble antall arbeidsplasser i oljenæringen redusert med 5.500.

- Leverandørbedriftene vil være de som først får merke at det vil bli mindre aktivitet, fortsetter han.

Stort sprik i regnestykkene

Finansdepartementet har regnet seg fram til at skattekravene fra oljeindustrien vil gi staten et inntektstap på 10 milliarder kroner i året. OLF mener regnestykket bygger på urealistiske forutsetninger.

- Jeg ville aldri påstå at embetsverket i Finansdepartementet regner feil, men det er metodikken som er forskjellig. Med de modellene vi legger til grunn, tar vi opp og finner mer, og det vil gi staten en provenygevinst på 8 milliarder per år, forklarer Vold.

Lobbyistene i oljeindustrien vil nå sette alle kluter til for å få opposisjonen på Stortinget til å vende tommelen ned for regjeringens forslag. Foreløpig er det bare FrP som har flagget sin støtte til kravet om lavere oljeskatt, mens de andre partiene er i tenkeboksen.

- Ap, SV FrP og Sp blir det viktig for oss å jobbe sammen med i denne perioden på fire uker til Finanskomiteen avgir sin innstilling, påpeker Per Terje Vold.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere