RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Disse bør ut av Oljefondet

Foto: Erik Johansen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Oljefondet har investert i selskaper som anklages for tortur, drap og kidnapping. Onsdag trådte de etiske retningslinjene i kraft for oljefondet. Se versting-listen her.

Det er opprettet et etisk råd som skal gi Finansdepartementet anbefalinger om hvilke selskap som skal trekkes ut av Oljefondet på bakgrunn av de vedtatte etiske retningslinjene. 1. desember trådte de etiske retningslinjene i kraft.

Organisasjonen Fremtiden i våre hender (FIVH) har gitt rådet hjelp, og presenterte onsdag en liste over selskaper de mener oljefondet bør trekke seg ut av. Listen er sendt i brev til finansminister Per-Kristian Foss, med kopi til Gro Nystuen, som leder det etiske rådet.

«De etiske retningslinjene stadfester blant annet at atom- og klasebombeprodusenter skal trekkes ut av porteføljen til Oljefondet, jamfør punktet om negativ filtrering», skriver Fremtiden i våre hender i brevet.

«Helt konkret bør dette bety farvel til klasebombeprodusenten General Dynamics og atomvåpenprodusentene Lockheed Martin, Honeywell International og Alliant Tech. Nyhetstjenesten Norwatch, som utgis av Framtiden i våre hender, har dokumentert at Oljefondet har selskaper som driver med denne typen våpenproduksjon i porteføljen.», heter det videre.

I tillegg ber Fremtiden i våre hender at Finansdepartementet og Det etiske rådet i Oljefondet om «å snarest foreta en vurdering om uttrekk eller framtidig eksklusjon av ”verstingsselskaper” som det er blitt avdekket bryter sentrale sosiale- og miljømessige krav, fastsatt av FN.»

Trenger råd
Etikkrådsleder Gro Nystuen er i Nairobi i Kenya og har ikke fått lest brevet fra Framtiden i våre hender. Men hun er åpen for innspill.

- Det er klart vi trenger råd, men jeg vil ikke ut med noe om konkrete saker eller selskaper før rådet har møttes, og det vil først skje 21. desember, sier Nystuen til TV 2 Nettavisen.

Selv begynner hun ikke i stillingen som rådsleder før 3. januar, og det vil gå en stund før rådet er operativt.

- Jeg tror ikke at man skal vente at det kommer til å rase ut med avgjørelser eller råd de første ukene av januar i hvert fall, sier Gro Nystuen til TV 2 Nettavisen.

Dette er listen over selskaper FIVH mener oljefondet bør trekke seg ut fra:
BASF – Ekskludert av KLP. Rapporter om smugling og salg av ulovlige og ikke godkjente sprøytemidler. Datterselskapet Microflo ble i 2002 dømt til å betale i overkant av 1 million dollar i kompensasjon.

BHP BILLITON - Ekskludert av KLP. Rapporter om at selskapet krever " workplace agreements" ved ansettelse i deler av virksomheten. Dette assosieres til brudd på ILO-konvensjon C98 om fri forhandlingsrett.

COCA COLA – Ekskludert fra flere fond. Begrunnelsen er ILO-rapporter om mord på to fagforeningsledere i Colombia. Rapporter om at Coca-Cola tapperier i Colombia samarbeider med paramilitære for å avskrekke fagforeningsledere og at fagorganiserte har blitt utsatt for tortur og kidnapping.

CHEVRON TEXACO - Ekskludert av KLP. 1)Rapporter om at nigerianske sikkerhetsstyrker benyttet Chevron-kontraherte båter og helikoptre under angrep på landsbyer i Delta Staten og en gisselsituasjon på selskapets Parabe plattform hvor flere personer ble drept. 2) Rapporter om at selskapet i en årrekke har dumpet store mengder toksisk avfall i Ecuador ved hjelp av metoder som er forbudt i en rekke land.

ENCANA - Ekskludert av KLP. Rapporter om at OCP-konsortiet hvor EnCana har en andel på 31,4%, bygget en oljerørledning med utilstrekkelig miljømessig og sosial standard og utgjorde dermed en trussel mot lokalsamfunnet og miljøet.

EXXON MOBIL – Ekskuldert av KLP. Rapport om medvirkning i korrupsjon i Ekvatorial Guinea der seks oljeselskap kritiseres for systematisk, og gjennom flere år, å ha betalt hundretalls millioner dollar til statslederen, hans slektninger og regjeringsmedlemmer, for å få tilgang til landets oljeressurser. Den rapporterte adferd strider mot OECD Retningslinje VI om bekjempelse av bestikkelser, og Global Compact prinsipp 10 om anti-korrupsjon.

KERR MCGEE – Ekskludert av Skagen Vekst på grunn av kontraktene som det amerikanske selskapet har inngått med den marokkanske stat. Marokko har okkupert Vest-Sahara i 28 år og Kerr McGee deltar i oljeleting i Vest-Saharas farvann. Det er ifølge internasjonal folkerett ulovlig å utnytte naturressursene i et okkupert område. Hvis oljeselskapet finner utvinnbare olje- og gassforekomster, vil dette sannsynligvis være med å forsterke Marokkos appetitt på Vest-Sahara.

MARATHON OIL – Ekskludert av KLP. Rapport om medvirkning i korrupsjon i Ekvatorial Guinea der seks oljeselskap kritiseres for systematisk, og gjennom flere år, å ha betalt hundretalls millioner dollar til statslederen, hans slektninger og regjeringsmedlemmer, for å få tilgang til landets oljeressurser. Den rapporterte adferd strider mot OECD Retningslinje VI om bekjempelse av bestikkelser, og Global Compact prinsipp 10 om anti-korrupsjon

MARRIOT - Ekskludert av KLP. Rapporter om seksuell utnyttelse av barn ved Marriotthotell i Costa Rica under flere år. Selskapet assosiert til hendelsene i dokumentasjon som ble brukt i rettssak i Costa Ricas høyesterett. Dokumentasjon som viser til at hotellets resepsjonister var delaktige i nettverket. Dette bryter mot FNs Barnekonvensjon og hotellnæringens tolkninger av hvordan næringen skal etterleve denne.

OCCIDENTAL PETROLEUM - Ekskludert av KLP. I 1998, ble landsbyen Santo Domingo i Colombia bombet og 17 sivile drept. Colombiansk personell vitner om at selskapet Air Scan gav koordinater for bombingen til de militære. Air Scan var kontrakhert av Occidental Petroleum for å håndtere selskapets sikkerhet. Air Scan var på oppdrag for Occidental Petroleum når koordinatene ble gitt til de militære.

REPSOL - Ekskludert av KLP. Rapporter om at OCP-konsortiet hvor EnCana har en andel på 31,4%, bygget en oljerørledning med utilstrekkelig miljømessig og sosial standard og utgjorde dermed en trussel mot lokalsamfunnet og miljøet.

SANYO ELECTRIC - Ekskludert av KLP. Rapporter om systematisk diskriminering av kvinner ved fabrikk i Mexico. Negativ graviditetstest kreves for å få og beholde ansettelse. Dette kan assosieres til brudd både mot mexicansk lov og ILO-konvensjon C111. Negativ graviditetstest kreves for å få og beholde ansettelse. Dette kan assosieres til brudd både mot mexicansk lov og ILO-konvensjon C111. Selskapet informerte i 2003 om at de vil fortsette med denne praksisen.

UNILEVER - Ekskludert av KLP. Rapporter om dumping av giftig kvikksølvholdig avfall ved en fabrikk i India. Selskapet har innrømmet, stengt fabrikken og fjernet avfallet. Oppryddingsarbeidet er ikke planlagt eller konkretisert.

WAL-MART – Ekskludert fra flere fond Begrunnelse er at rapporter om brudd mot organisasjonsfriheten og mindreåriges ansettelsesvilkår i USA. Rapporter om diskriminering ved en fabrikk i Guatemala hvor kvinner som søker ansettelse må oppgi om de er gravide.

ANDRE SELSKAPER - Banco skriver i sin halvårsrapport fra 2004 at de er skeptiske til å investere i Assa Abloy, Autoliv, Amer Group, Crédit Agricole, Electrolux, Ericsson, Sandvik, Scania, SKF, Securitas, Time Warner og Volvo, og at de derfor er i dialog med disse selskapene. Bakgrunnen er at det er blitt avdekket at flere av disse selskapene har hatt dårlige sosiale- og miljømessige forhold, dårlige arbeidsforhold og ikke minst sosiale risiki i leverandørleddet til selskapene i utviklingsland. Alle disse selskapene har Oljefondet i porteføljen i dag, men disse selskapene bør vurderes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere