RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- DNO-avtale kan være trygg

(Scanpix)
Sist oppdatert:
DNO er på trygg grunn i Irak, hevder en analytiker fra oljeavisen Upstreams. - Irak er et vepsebol, kontrer BI-professor Øystein Noreng.

DNOs kontrakt med de kurdiske selvstyremyndighetene i Nord-Irak hviler på trygg grunn, til tross for kritiske kommentarer fra embetsmenn i det irakiske oljedepartmentet, skriver analytikeren Nassir Shirkania i Dagens Næringsliv mandag. Shirkani er korrespondent for oljebladet «Upstreams».

- DNO-kontrakten er i overenstemmelse med Iraks nye grunnlov. Her fremgår det at regionale myndigheter har rett til å inngå leieavtaler, mens produksjonsfeltet ligger under det fødelrale oljedepartementet, skriver Shirkani.

I forrige uke sa to kilder oljedepartementet til TV 2 Nettavisen at Det Norske Oljeselskaps kontrakt kunne være ugyldig eller bli annullert av den nye nasjonalforsamlingen.

Men til tross for embedsmennenes negative kommentarer, ser avtalen ut til å hvile på trygg grunn, skriver Midtøsten Nassir Shirkani.

Ifølge Shirkanis analyse står timingen av DNOs borearbeid som et symbol på de nye rettighetene grunnloven gir de kurdiske myndighetene i det politiske kartet som for tiden tegnes i Irak.

Shirkani avslutter sin analyse med å forsikre om at selv en borgerkrig ikke vil ha innvirkning på arbeidet på DNOs område nevneverdig, siden det er trygt under kurdisk kontroll i et avsidesliggende område av Irak.

Vepsebol
BI-professor Øystein Noreng mener DNO-avtalen langt fra hviler på trygg grunn, slik Shirkani hevder.

- En hver politisk vurdering tilsier at dette er et vepsebol. Grunnloven er langt fra klar, sier han til TV 2 Nettavisen.

Noreng er professor i petroleumsøkonomi ved Handelshøyskolen BI. Han peker på at grunnloven ikke er entydig med hensyn til maktdelingen mellom sentralmyndighetene og lokale myndigheter.

- Det er politikken som skaper jussen, og det politiske spillet i Irak er langt fra avsluttet, mener han.

- Shirkani kommer heller ikke inn på transporttariffer, skatter eller avgifter. Dette er fortsatt helt uavklart, fortsetter han.

Kontroll
Noreng peker på at det fortsatt er risiko for at Irak går i oppløsning. I så fall kan kurderne bryte ut og danner sin egen stat. En annen risiko er at Tyrkia rykker inn i Nord-Irak. En tredje risiko er at Iran får kontroll over Sør-Irak og de kurdiske grenseområdene.

- Enhver sentralregjering i Bagdad vil søke å styrke sin stilling ved kontroll over oljen, sier Noreng.

- Ingenting er avklart i Irak, sier Noreng til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere