RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- DNO en klar oppkjøpskandidat

Sist oppdatert:
First Securities anbefaler kjøp av DNO og mener det er en helt klar oppkjøpskandidat.

Analytiker Martin Mølsæter i First Securities har lenge vært positiv til DNO. Selv etter en oppgang på 830 prosent i 2005 forventer Mølsæter at aksjen skal stige.

- Trenger ikke gigantfunn
- DNO trenger ikke gigantfunn for at vi skal kunne se en dobling fra dagens aksjekurs, sier Mølsæter til TV 2 Nettavisen.

Sjekk DNO-kursen her

Han viser til at Lundin Oil i Sverige, som kjøpte en god del av DNOs virksomhet i 2004, prises til rundt tre milliarder dollar, med en oljereserve på 146 millioner fat. Mye av letepotensialet er i Sudan hvor den politiske risikoen er stor. Lundin planlegger 15 letebrønner i 2006 sammenlignet med DNOs 22 letebrønner.

- Rett og slett billig
- DNOs markedsverdi er på 1,3 milliarder dollar og har 105 millioner fat i reserver. DNO ser rett og slett billigere ut, sier Mølsæter.

De store oljeselskapene vil vokse, men har i dag for tunge organisasjoner og for få ansatte som er faglig dyktig på letevirksomhet.

- Det vil skje oppkjøp, og selskapene som blir kjøpt opp vil høyst sannsynlig være mindre oljeselskapene som har klart å skaffe en lisensportefølje med betydelige vekstmuligheter, sier Mølsæter.

- Klar oppkjøpskandidat
- Så DNO er en klar oppkjøpskandidat for de store?

- Helt klart. Fortsetter selskapet utviklingen med å øke oljereservene sine, er DNO en klar oppkjøpskandidat, sier Mølsæter.

DNO har tidligere opplyst at selskapet har en urisket letepotensial på 1.970 millioner fat.

- Får DNO napp på 13 prosent av dette, noe som er meget konservativt, utgjør det alene 250 millioner fat i økte reserver. Jeg tror imidlertid at det blir større, sier Mølsæter.

- 22 letebrønner vil gi resultater
Resultatene fra Goliat-feltet i Barentshavet oppjusterte DNOs reserver fra 75 millioner fat til 105 millioner fat.

- Og DNO har 22 brønner hvor de leter etter olje i 2006. Reservene vil vokse, men med hvor mye er usikkert, sier Mølsæter.

Han fremhever at valget i Irak viste at kurderne og sjiamuslimene fikk kontroll, noe som er positivt for DNO.

TV 2 Nettavisen hadde en artikkelserie for tre uker siden som viste at det er stor politisk risiko i Irak. Det sendte DNO-aksjen ned med 15 prosent på to dager.

- Irak enormt stort
- Man skal selvfølgelig legge inn politisk risiko i DNO. Men funnene i Irak er så stor, så suksessraten trenger ikke være høy før det for enorme utslag på kursen, sier Mølsæter.

Han fremhever at investeringsbanken Merill Lynch i disse dager tar oljeselskapet Adax på børsen med en prislapp på fem milliarder dollar med en oljeproduksjon på kun 80.000 fat om dagen.

- Adax er også i Kurdistan, men gikk inn etter 1. juli 2004 slik at avtalene ikke er fredet av Bagdad. Adax sa at det ikke turte å gå inn i det sørlige Irak for risikobilde så mye verre ut der enn i Kurdistan, sier Mølsæter.

First Securities venter at brønnene i Irak vil kunne bidra med 40 til 320 millioner fat i økte reserver for DNO.

Mye cash
Mølsæter fremhever også at DNO ikke trenger funding for å vokse videre.

- DNO har nesten 1,4 milliarder kroner i cash og sitter på egne aksjer og opsjoner for rundt 1 milliard kroner, så det er ingen fare for utvanning hos aksjonærene, sier Mølsæter.

First Securities forventer en omsetning på 905 millioner kroner i 2006 økende til 1.371 millioner i 2007. Resultatet før skatt vil havne på henholdsvis 485 millioner kroner i 2006 og 848 millioner i 2007.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere