RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dollar holder seg

Dollar Amerikanske dollar US Dollar
Dollar Amerikanske dollar US Dollar Foto: JO YONG-HAK (REUTERS)
Sist oppdatert:
Mot alle økonomiske teorier, så holder dollaren seg i verdi.

Nordeas sjeføkonom Steinar Juel mener at hvis USA hadde vært hvilket som helst annet land i verden, ville dollaren falt kraftig. Til tross for at landet er inne i en vanvittig krise, så styrker landets valuta seg, skriver Dagens Næringsliv.

- Ethvert annet land med budsjettunderskudd på over 12 prosent av bnp, betydelige underskudd på handelsbalansen og et finanssystem på knærne ville opplevd kraftig svekkelse av egen valuta.

- Den eneste grunnen til at det skjer er dollarens status som reservevaluta og at alternative reservevalutaer for tiden vurderes som enda mer usikre, skriver sjeføkonom Steinar Juel i et analysenotat fra Nordea Markets.

Amerikanske dollar har i de siste 70 årene vært i særstilling som reservevaluta rundt om i verden. Før den andre verdenskrig var det mer edle metaller, slik som gull som var reservene.

Men i tida som kommer kan kanskje dollaren bli utfordret av euro. Men særlig trolig er det ikke.

- Det er imidlertid tvilsomt om euro vil kunne overta for den amerikanske dollaren som den dominerende valutaen. Det vil i tilfelle ta mange år, mener Juel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere