RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Døv på begge ørene

Sist oppdatert:
- Jan Petersen er døv på begge ørene når det dreier seg om miljø og utvikling, mener Attac-leder Magnus Marsdal.

Utenriksminister Jan Petersen og landbruks- og matminister Lars Sponheim ankom Genève i dag for å følge innspurten i forhandlingene i Verdens Handelsorganisasjon (WTO). Ministrene diskuterte med sine kolleger i den såkalte G10-gruppa, som står sammen om viktige punkter i forhandlingene i WTO.

Henger etter
Forhandlingene som startet etter ministerrådsmøtet i Doha i 2001, er allerede to år forsinket i forhold til den opprinnelige planen. Det ligger heller ikke an til at det kommer noe nytt ut av hovedrådsmøtet i Genève. Også møtet i Geneve ligger an til å ende uten konkrete resultater. Forhandlerne ser verken ut til å bli enige om markedsadgang for jordbruksvarer, tollreduksjoner for industrivarer, handel med tjenester eller strengere regler for intellektuell eiendomsrett.

Dersom WTO skal nå ambisjonene om å bli ferdig med forhandlingene til ministermøtet i Hong Kong i desember, må forhandlerne løse flere gordiske knuter i ekspressfart i månedene som kommer.

WTOs generaldirektør Supachai Panitchpakdi uttalte i går at det fremdeles var mulig å lykkes med ministerkonferansen i desember, dersom medlemslandene dedikerte seg til en «politisk engasjert, resultatorientert, beslutningstakende operasjonsmodus umiddelbart etter sommeren».

Fikk kjeft
Utenriksministeren møtte i dag representanter for organisasjonene Natur og Ungdom, Attac, PRESS - Redd Barna Ungdom og Changemaker, som er sterkt kritiske til Norges rolle i WTO-forhandlingene. Ministeren diskuterte med aktivistene på Hotel Intercontinental før han hastet videre til lunsj med G10-minstrene.

Organisasjonene som møtte Petersen er svært kritiske til hemmelighetskremeriet rundt forhandlingene i WTO. De mener Stortinget må ta ansvar for å kreve åpenhet, slik at det sivile samfunn får innsyn i hvilke krav Norge har stilt til fattige land.

- Det var hyggelig av Petersen å ta seg tid til å snakke med oss, men mitt inntrykk er at han overhodet ikke deler de bekymringene utviklingslandene har. Norske interesser blir prioritert foran de fattiges interesser, sier Andreas Kokkvold Tveit i Natur og Ungdom til TV 2 Nettavisen.

Tveit er særlig kritisk til Norges harde linje i handel med fisk. Norge krever nulltoll på fisk og stiller offensive krav om liberalisering av handel med tjenester i fattige land. En observatør fra organisasjonen Third World Network uttalte i går at Norge er ”en spydspiss for de rike landenes ødeleggende angrep på den fattige verden ".

- Dersom Norge får gjennom sitt krav om nulltoll på fisk, vil det gå kraftig utover småfiskere i fattige land. De vil miste levebrødet dersom markedene deres skal oversvømmes av billig norsk laks, sier Andreas Kokkvold Tveit.

Troende
- Jan Petersen framstår som et veldig troende menneske. Han tror veldig sterkt og blindt på sine økonomiske teorier, men er døv på begge ørene når det dreier seg om miljø og utvikling, sier Attac-leder Magnus Marsdal.

Attac-lederen mener det er uanstendig at Norge, som er verdens beste land å bo i på FNs rangeringsliste, presser på for at de fattigste skal legge til rette for norske selskaper. Norge ber blant annet Bangladesh om å åpne markedene for vannforsyning. Norge stiller ifølge lekkasjer fra forhandlingene også krav mot Angola, land nummer 166 av 177 på FN-lista.

- Vi merket hvordan det er en dyp avgrunn mellom Attac og den norske regjeringens meninger. Vi ener befolkningen må ta stilling til om vi ønsker et utenriksdepartement som opptrer som NHOs internasjonale handelsagentur, eller om Norge skal stå på riktig side i kampen mot fattigdom.

TV 2 Nettavisen avventer kommentarer fra utenriksminister Jan Petersen. I mellomtiden tar Unge Høyre leder Torbjørn Røe Isaksen kraftig til motmæle mot Attac.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere