RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Et klassisk bedrageri

Sist oppdatert:
- Finance Credit-saken handler om et klassisk bedrageri. Det som skiller den fra lignende saker er et omfang som sprenger alle rammer, sa aktor i sin prosedyre fredag.

Førstestatsadvokat, Morten Eriksen, innledet fredag sin prosedyre mot den tiltalte Trond Kristoffersen med å hevde at FC-saken ikke er mer komplisert enn andre bedragerisaker.

Det er bare volumet som setter den i en særstilling.

Aktor sa at påtalemyndigheten har begrenset saken til å gjelde enkle handlinger som er utført av noen få personer. Trond Kristoffersen og Torgeir Stensrud har oppsøkt banker, gitt feil opplysninger og på dette grunnlaget skaffet seg lånebeløp de ikke ville fått dersom opplysningene hadde vært korrekte, sa aktor.

Mest sentral
Han understreket at påtalemyndigheten bevisst hadde unnlatt å tiltale noen for hvordan pengene ble brukt, bare hvordan de ble skaffet til veie. Saken var etter aktors mening også enkel fordi det ikke var noe problem å fordele skyld. Det var Kristoffersen og Stensrud som hadde oversikten og ansvaret og Kristoffersen var den mest sentrale, hevdet statsadvokaten.

Han sa påtalemyndigheten vil vise at det er en årsakssammenheng mellom feilrapporteringen og tapene.

– Ingen lån ville blitt gitt dersom bankene hadde kjent til de faktiske forhold, fastslo aktor og ba retten om å vurdere feilrapporteringen som et sammenhengende straffbart forhold.

– I en juridisk grenseoppgang basert på avdøde Johs. Andenæs bok om « formuesforbrytelser» understreket Eriksen at den tiltalte ikke kan påberope seg «tro og håp» om at lånene en gang kunne tilbakebetales.

Intensjoner om å drive lovlig forretningsvirksomhet er ikke nok til å endre skyldspørsmålet, sa aktor som i neste setning hevdet at Kristoffersen heller ikke hadde hatt slike intensjoner.

Ulovlig fra start
– Fra dag 1 var driften av Finance Credit rettet inn mot ulovlig virksomhet, blant annet fordi begge de to gründerne måtte dekke inn gammel moro i form av misligholdte lån i gråmarkedet og tapt egenkapital i deres tidligere virksomhet.

I en liten juridisk disputt mellom dommer Torstein Hellesnes og Økokrims Morten Eriksen vedrørende omfang av lån, utbrøt Hellesnes:

– Jeg hadde aldri drømt om at jeg skulle måtte si meg enig i at « 100 millioner fra eller til spiller liten rolle», men slik er det jo faktisk, sa en hoderystende Hellesnes.

Mange ofre
Eriksen konkluderte første del av sin prosedyre med å si at tiltalte selvsagt har krav på en korrekt og rettferdig behandling, men denne saken har rammet så mange at retten også må tenke på alle dem som er ofre for tiltaltes handlinger.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere