RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fagbevegelsen må våkne

Sist oppdatert:
Det er et økt behov for faglig og politisk samarbeid i det nye Europa, men en halvhjertet norsk fagbevegelse deltar med handicap. Det slår Forskningsstiftelsen (Fafo) fast i en fersk rapport.

De ti siste årene er preget av den sterkeste veksten i produksjon, sysselsetting og reallønnsutvikling siden 60-70 tallet. I tillegg har en sterk vekst i oljevirksomheten gitt Norge unik politisk-økonomisk handlefrihet, og EØS har forsterket markedsliberale trender og åpnet markedet for norske aktører.

Spørsmålet om hvor mye som uansett ville ha skjedd uavhengig av formen for EU-tilknytning, lar forskningsleder Jon Erik Dølvik henge i luften, men legger til:

- Verken ja- eller nei-sidens skremsler har slått til, sier Dølvik.

Forskninglederen presiserer derimot at for LOs del er hovedfokus hvorvidt EØS-regimet tilfredsstiller LOs krav til norsk innenriks- og europapolitikk.

Bedre arbeidsvilkår

Rapporten «Ti år med EØS-avtalen», viser at EUs arbeidsdirektiv har ført til bedring av arbeidernes rettigheter, blant annet ved virksomhetsoverdragelse og masseoppsigelser, arbeidstid, likebehandling, arbeidskontrakt, samt rettigheter for deltids- og midlertidig ansatte.

På den andre siden er norsk innflytelse på arbeidslivspolitikken svært begrenset, og strekker seg til deltakelse i EU-komiteer. Vi står her helt utenfor de politiske beslutningsorganene.

Politisk fravær

Norge har minimal innflytelse på arbeidslivspolitikken i EØS, svak politisk forankring på toppen, mindre ressurser, dårligere kontaktnett og svakere samordning i politikkutformingens fase i forhold til de andre nordiske EU-land, kommer det fram av rapporten.

Med tanke på påvirkning av myndighetene og påvirkningen på det europeiske plan, er også her norsk fagbevegelse mindre aktive enn sine nordiske naboer.

Konklusjonen er klar: «Norge har manglende påvirkningsmuligheter og demokratisk underskudd, det er et økt behov for faglig og politisk samarbeid i det nye Europa - en halvhjertet norsk fagbevegelse deltar med handicap.», heter det i rapporten.

LO-leder Gerd-Liv Valla, som foreløpig ikke har gått gjennom rapporten, gleder seg til å ta diskusjonen fremover. Hun legger til at det ser ut som om FAFO har gjort et grundig stykke arbeid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere