RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Tidligere Ericsson-sjef
Tidligere Ericsson-sjef Foto: Scanpix

- Falske fakturaer i Ericsson-saken

Sist oppdatert:
Bruk av falske fakturaer skal være avdekket i etterforskningen av tidligere Ericsson-topper som mistenkes for å ha hindret skattekontroll mens de ledet telegiganten.

I løpet av 1998 og 1999 betalte Ericsson ut 3,3 milliarder kroner til konsulenter som hjalp selskapet å etablere seg på nye markeder. Pengene ble overført til konsulentene via bankkonter i Sveits.

To års fengsel

Ericsson har ikke villet opplyse eksakt hvor pengene tok veien. Derfor mistenkes de tidligere toppsjefene for å ha forvansket skattekontrollen – et lovbrudd som kan gi bøter eller fengsel i inntil to år.

Lovbruddet vurderes som grovt, fordi overtredelsene skal ha skjedd systematisk og fordi det dreide seg om store summer.

For å skjule utbetalingene skal Ericsson-ledelsen ha tatt i bruk falske fakturaer, viser en politirapport fra det svenske Økokrim.

Hellström fortsatt mistenkt

Ifølge Dagens Nyheter skal påtalemyndigeten ha bevis som tyder på at den tidligere toppsjef Kurt Hellström kjente til disse utbetalingene. Hellström er blant de åtte Ericsson-toppene som fortsatt er mistenkt i saken.

Parallelt med skattesaken pågår det etterforskning i Sveits som skal avdekke om Ericsson-ansatte har bestukket forretningsforbindelser for å vinne kontrakter på telekom-utstyr rundt om i verden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere