RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Marit Hommedal (Scanpix)

- Fikk aldri tilbud om penger

Sist oppdatert:
- Vi tilbød aldri Vedeler penger. Det sa en av forretningsmennene som mandag møtte i Bergen tingrett, tiltalt for å ha forsøkt å bestikke en advokat til å gi falsk forklaring.

BERGEN TINGRETT (iBergen.no): To bergenske forretningsmenn står tiltalt for å ha forsøkt å bestikke advokat Bertram Vedeler. Da straffesaken mot dem startet i Bergen tingrett mandag, nektet de all skyld. Påtalemyndigheten mener de kan bevise at de to forsøkte å bestikke Vedeler for å hjelpe Seim.

- Aldri penge-tilbud
En av de to tiltalte erkjente i sin forklaring at de hadde reist til Oslo og snakket med Vedeler om Seim-saken, men avviste bestemt at de hadde tilbudt ham penger eller forsøkt å få ham til å vitne falskt.

Uriktige erklæringer
I sitt halvannen times lange innledningsforedrag brukte aktor, statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen, mye tid på å gå detaljert inn i saken som skal opp mot Carl Fredrik Seim senere i år. Stolt-Nielsen mener saken mot Seim har betydning også for denne saken, og gikk derfor gjennom deler av den saken også.

Hovedpoenget i Stolt-Nielsens innledningsforedrag handler om et eiendomskjøp Seim gjorde med selskapet Paleum. I forbindelse med eiendomshandelen mener aktor Seim havnet i dyp gjeld, som han aldri klarte å betale tilbake.

180.000
Da det ble åpnet konkurs mot Seim, skal han ifølge aktor har forsøkt å få vekk så mye som mulig av gjelden. Det var i denne forbindelse de to forretningsmennene skal ha forsøkt å hjelpe, ifølge tiltalen.

Stolt-Nielsen hevder de to tiltalte forretningsmennene dukket opp på Vedelers kontor. Bertram Vedeler var tidligere styreformann i Paleum, og etter at de hadde snakket med ham om noen andre forretninger, skal de plutselig ha kommet inn på Seim-saken.

Ifølge aktors innledningsforedrag ville de to ha Vedeler til å skrive under på noen papirer som fikk det til å fremstå som om Seim hadde betalt 8 millioner kroner av gjelden. I bytte ble Vedeler tilbudt 180.000 kroner kontant, samt en panteobligasjon verdt 3 millioner kroner.

De to skal ha hatt med seg ferdigskrevne kontrakter, samt 180.000 kroner i kontanter. Ifølge aktor ba Vedeler om å få ta kopi av kontraktene, og sa deretter at han skulle tenke gjennom tilbudet. Neste gang partene møttes, tok han samtalen opp på bånd.

Opptaket vil bli avspilt for retten senere under rettsforhandlingene. Carl Fredrik Seim skal også vitne i saken, som etter planen skal være ferdig onsdag.

Nekter straffskyld
Begge de tiltalte forretningsmennene nekter straffskyld, og hevder de ikke har gjort noe ulovlig.

Da den første av dem avga sin forklaring i dag, erkjente han at de to sammen med Carl Fredrik Seim reiste til Oslo, og at formålet var at de to i forbindelse med et annet møte med Vedeler, skulle diskutere også Seims situasjon.

Mannen bekreftet også at de hadde med seg papirene, erklæringene, som ble funnet. Men han hevder disse var ment kun for å få en bekreftelse på de økonomiske spørsmålene, og avviste at de hadde forsøkt å få advokat Vedeler til å undertegne noen falsk forklaring.

Forretningsmannen avviste også at de hadde tilbudt Vedeler penger. I sin forklaring sa han at advokaten hadde sagt at han var i en vanskelig økonomisk situasjon, og de to hadde da forklart ham hvordan han kunne komme seg ut av disse problemene.

Forretningsmannen bekreftet fra vitneboksen at alle papirene de hadde med seg, hadde de fått fra Seim.

Risikerer lang straff
De to forretningsmennene er tiltalt etter straffelovens paragrafer 132a, som dreier seg om motarbeidelse av rettsvesenet. Strafferammen er fem års fengsel, men kan i enkelte, spesielle tilfeller være ti års fengsel. De to er i tillegg tiltalt etter paragraf 276a, som gjelder korrupsjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere