RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Finance Credit kunne vært berget

– Det er en tanke som har slått meg, hadde vi fått mer tid på oss, tror jeg at Finance Credit kunne ha blitt berget, forklarte Torgeir Stensrud i Oslo tingrett fredag.

Da varsellampene i Finance Credit-systemet begynte å gløde for bankene høsten 2002, greide ikke Stensrud og Kristoffersen å gi tilfredsstillende svar på alle spørsmålene som bankene stilte.

Druknet i spørsmål

Til NTB forteller Stensrud at Kristoffersen, som var regnskapsansvarlig, ble bombardert av og nærmest druknet i spørsmål fra bankene. De hadde engasjert revisjonsselskapet Ernst & Young og advokatfirmaet Selmer for å gjennomgå situasjonen i Finance Credit.

– Trond Kristoffersen jobbet døgnet rundt for å svarte på alle spørsmålene. Både Kristoffersen og jeg innså at ny kapital måtte inn i selskapet. Vi forsto også at vi måtte realisere det vi hadde av verdier for å skaffe ny kapital, forklarte Stensrud fredag i rettssaken mot Trond Kristoffersen.

Verdier i Sverige

Spørsmålene fra bankene og Ernst & Young krevde så mye arbeid at Kristoffersen ble handlingslammet med tanke på å gjennomføre den redningsaksjonen som Stensrud sier de hadde planer om.

Til NTB sier Stensrud at han i ettertid bebreider seg selv for at han ikke stoppet, tok ansvar og sa til bankene: "Stopp, vi har et problem", og så prøvde å løse det.

Stensrud hadde gjennom sitt eget selskap Krone Eiendom bygget 400 studentleiligheter og nærmere 60 andre leiligheter i Sverige, som han ikke fikk tid til å selge og realisere verdien av høsten 2002 på grunn av problemene i Finance Credit, arrestasjonen og de følgende konkursene.

– Her lå det verdier for 40-50 millioner, forklarte Stensrud. I tillegg hadde han sikret seg rettigheter til å bygge boliger etter en ny byggemetode i Malmø, der brua mellom Danmark og Sverige kommer i land. Som en følge av at hans eget selskap ble slått konkurs, ble rettighetene solgt for lusne 10 millioner kroner.

– Det er utrolig å tenke på når verdien av disse rettighetene var på 150 millioner kroner, men det er jo sånt som skjer i konkurser, sa Stensrud i retten.

Engelsk redningsmann

Redningsplanen til Stensrud besto videre i at det skulle bringes inn nye kapital ved at engelskmannen Colin Rutherford skulle kjøpe seg inn i Finance Credit Nordic for et par hundre millioner kroner.

Dette selskapet var det som Stensrud betegner som det friske beinet i Finance Credit-systemet, mens det syke beinet var Finance Credit Group, der mye av elendigheten i systemet var samlet. Hvilke verdier Trond Kristoffersen skulle realisere og bidra med i rekapitaliseringen av Finance Credit, sa ikke Stensrud noe om i retten, men de skulle dele risikoen mellom seg på 50-50 prosents basis.

I stedet for en redningsaksjon ble Stensrud og Kristoffersen senhøsten 2002 arrestert og deres private selskapssystemer samt Finance Credit slått konkurs.

– Dersom redningsaksjonen hadde blitt gjennomført, ville bankenes tap ha blitt begrenset til ca. 400 millioner kroner, sier Stensrud til NTB.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere