RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Fjell overkjørte alle

Sist oppdatert:
Tidligere konsernsjef Olav Fjell i Statoil skal ha overkjørt alle ansatte som protesterte mot den omstridte konsulentavtalen. Det kommer fram av en intern granskingsrapport.

I granskingsrapporten pekes det blant annet på at Fjell og styreleder Leif Terje Løddesøl gjentatte ganger overhørte advarsler om konsulentavtalen.

Samtidig beskyldes Fjell for å ha overkjørt sine ansatte.

Rapporten som NRK har fått tilgang til, viser videre at deler av Statoil-systemet var svært kritisk til den britiske utenlandssjefen Richard Hubbard og hans forretningsmetoder.

Hansen kan ha vært involvert
De siste dagene har Statoil-saken igjen blusset opp, etter at fagforeningene NOPEF og YS møtte olje- og energiminister Einar Steensnæs onsdag.

Ifølge Dagens Næringsliv presenterte de to fagforeningene torsdag informasjon for Statoil-styret som også tyder på at konstituert Statoil-sjef Inge K. Hansen har vært involvert i den famøse konsulentavtalen.

Hansen har tidligere benektet at han har hatt befatning med avtalen.

Advart i april
Granskningsrapporten viser samtidig hvor detaljert oppdatert Fjell var om Iran-saken allerede i vår. I begynnelsen av april i år ble Fjell informert om avtalen av sikkerhetsjef David Platt og lederen for helse, miljø- og sikkerhet Stig Bergseth. De skal ha beskrevet avtalen som udetonert sprengstoff for selskapet, etter at en ansatt i fakturaavdelingen har slått alarm vedrørende en faktura i tilknytning til konsulentavtalen.

Dette kulminerte i et møte med Olav Fjell den 29. april, hvor en granskingsanalyse foretatt av internrevisjonen og sikkerhetsavdelingen ble gjennomgått. Anbefalingen var klar; avtalen stred mot Statoils etiske regelverk og burde avsluttes straks.

Advart igjen
I mai konsulteres en spesialrådgiver i London, som også kommer med en klar anbefaling om å trekke seg ut av avtalen.

I slutten av juni melder konsernsjef Fjell at avtalen ikke skal sies opp, men at betalingen til konsulentselskapet rutes fra skatteparadiset Turks and Caicos til en bank i London.

Avtalen ble ikke avsluttet før 10. september, fire dager etter at saken ble omtalt i media.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere