RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Flere år av livet ødelagt

Full frifinnelse og jubelscener i tingretten til tross: Til sommeren må fondsforvalter Atle Ulrichsen (37) nok en gang svare for brudd på verdipapirhandelsloven.

Tre lagdommere i Borgarting lagmannsrett har besluttet å slippe igjennom Økokrims anke. Ankesaken går for retten 2. -10. juni 2004.

- Merkelig

- Når vi fikk en full og enstemmig frifinnelse i tingretten synes jeg personlig det er merkelig at staten kjører videre mot en enkeltperson, sier Atle Ulrichsen til TV 2 Nettavisen.

- Dommen var riktig, og det er ingen grunn til å overprøve den. Men når ankesaken kommer opp har vi jo et enda bedre utgangspunkt enn i tingretten. Nå må Økokrim også bevise at en enstemmig tingrett tok feil, sier Ulrichsens forsvarer, advokat Per M. Ristvedt i Wikborg Rein.

Halden pensjonskasse

Økokrim mener Atle Ulrichsen, som var daglig leder i Boston Asset Management, tok for stor risiko, ga uriktig eller villedende informasjon og tok for høye honorarer i forbindelse med forvaltningen av 270 millioner kroner for Halden kommunale pensjonskasse.

Oslo tingrett vurderte imidlertid forholdene verken som grove eller gjentatte, og i oktober i fjor bestemte tingretten seg for at 37-åringen ikke kunne straffes.

- Norges beste

- I utgangspunktet er dette en sak mot en av Norges beste forvaltere, som har stått opp tidlig og gått hjem sent for å gjøre det aller beste for sine kunder. Når denne mannen så blir blankt frifunnet for alle anklager, burde Økokrim etter vår vurdering ha gitt seg med det, idet flere år av hans liv allerede er ødelagt som følge av straffeforfølgningen, sier advokat Ristvedt.

Økokrim vurderer imidlertid saken annerledes.

- Vår anke over bevisvurderingen under skyldspørsmålet er sluppet gjennom, og dette viser at lagmannsretten finner grunn til å prøve saken på nytt, uttaler politiadvokat Hedvig Moe i Økokrim til TV 2 Nettavisen.

Advokat Ristvedt tror ikke Ulrichsen vil fortsette kampen mot Kredittilsynet som fratok hans klient tillatelsen til å drive som aktiv forvalter.

- Ulrichsen er en mann på 37 år som må prøve å bli ferdig med denne saken så fort som mulig og komme seg videre i livet. Gjennom denne saken er han stilt på bar bakke, og flere års kamp mot tilsynet er derfor ikke umiddelbart fristende, sier advokat Ristvedt til TV 2 Nettavisen.

Gått ledig

Rettssaken har gjort det umulig for Ulrichsen å få arbeid etter at Boston Asset Management gikk over ende som følge av etterforskningen.

- Vi var 10 unge mennesker som jobbet hardt, med lav fastlønn, for å skape et rimelig alternativ til etablerte forvaltningsselskap og banker. Så tar Kredittilsynet vår konsesjon på bakgrunn av at vi har tatt 0,5 prosent i honorarer i våre strukturerte produkter, mens vi kunne ha stappet kundenes porteføljer fulle med strukturerte produkter fra norske storbanker - hvor vi har bevist at kundene måtte betale mye mer - uten at noen hadde sagt noe. Uforståelig! sier Ulrichsen.

- Bruker millioner

- Det har tatt staten ved Kredittilsynet og Økokrim tre år - til sommeren - å forfølge denne saken. De finner det altså verdifullt å bruke noen ekstra millioner på meg. Det kan man jo ta som et kompliment også. Spesielt fordi jeg har fått en enorm støtte fra alle mine gamle kunder etter frifinnelsen - inklusive daglig leder og styreformannen i Halden Kommunale Pensjonskasse som ringte og gratulerte meg med frifinnelsen.

Ulrichsen finner det interessant at media etter frifinnelsen har avslørt at banker og meglere tar skyhøye skjulte honorarer, ofte mellom 3 og 10 prosent av det beløp man plasserer i strukturerte produkter, som for eksempel aksjeindeksobligasjoner.

Refser Kredittilsynet

- I lys av den nye offentlig kjente informasjonen fortoner jo tiltalen seg enda mer merkelig. Vårt selskap har hele tiden informert og sagt at vi tok 0,5 prosent av det beløp våre kunder plasserte i det strukturerte produkt vi markedsførte. Det er uforståelig for meg at verken Kredittilsynet eller Økokrim har innhentet informasjon om hva som er vanlige gebyrer i slike produkter. Først nå, etter rettsaken, har Kredittilsynet sendt ut et høringsdokument som går løs på de høye honorarer som taes skjult og åpent i form av tegningshonorar. Det burde vel Kredittilsynet ha gjort før de tok vår konsesjon, sier Ulrichsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere