RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- For lett å bli tyv

Det har blitt for lett å bli butikktyv, og der har butikkene et ansvar, mener daglig leder i Det kriminalitetsforebyggende råd, Inger-Marie Fridhov.

I desember stjeles det 45 prosent mer enn ellers i året. Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) anslår at det totale svinnet fra alle landets butikker kommer til å ende på 506 millioner kroner nå i desember.

– Aggressiv markedsføring og kjøpepress gjør fristelsen til å forsyne seg uten å betale ekstra stor. Enkelte varer plasseres på så strategiske steder at folk blir unødvendig lokket til å stjele. Det er rett og slett for lett å bli tyv, sier daglig leder i Det kriminalitetsforebyggende råd (KRÅD) Inger-Marie Fridhov til nyhetsbyrået Newswire.

– Klær og andre varer blir ofte hengt på stativer og lagt ut ute i et uoversiktlig gatemiljø, noe som øker sjansen for at noen vil prøve seg. Det er ofte altfor lett å komme seg forbi kassene og ut uten å betale. Barna blir også fristet, med varer plassert i ideell høyde for dem. Selv toåringer rekker fint opp til de laveste godterihyllene.

Fridhov understreker at hun ikke vil tilbake til tiden da man kjøpte varene over disk. Men hun tror mange føres ut i unødvendig ulykke på grunn av butikkenes iver etter å gjøre varene tilgjengelige.

– Publikum har selvfølgelig ansvar for ikke å ta meg seg ting som de ikke har betalt for, men samtidig har handelsstanden et ansvar for å ikke friste over evne, sier hun.

Andreas Pihl er nestleder i KRÅD og avdelingsdirektør i Finansnæringens hovedorganisasjon. Han mener handelsstanden er blitt flinkere til å forebygge og oppdage butikktyveri. KRÅD og handelsnæringens egne organisasjoner arbeider aktivt med å gi råd til butikkeiere om hvordan butikken kan bli mindre utsatt for tyveri. Et av rådene er å være raus med tilbud om assistanse når nye kunder kommer inn.

– Tyven vil helst være anonym. Oppmerksomhet og vennlighet fra betjeningen kan ødelegge mye for den som ønsker å gå alene mellom reolene med uærlige hensikter, sier Pihl.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere