RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gjedrem gjør en tabbe

Sist oppdatert:
- Å sette renta ned nå er feil, sier sjeføkonom Øystein Dørum (bildet) i DnB. Kollega Knut Anton Mork tror sentralbanksjefen redder arbeidsplasser. Hva mener du?

Norges Bank overrumplet alle med dagens rentekutt. Det var på forhånd ventet at verken rente eller grunnholdning skulle endres.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem gjorde begge deler. Og det til tross for at sterke signaler tyder på at norsk og internasjonal økonomi er på vei opp av gropa.

For mye gass
- Jeg mener dette er helt feil. De kjørte for stramt i fjor, og nå risikerer de å gi for mye gass i nedoverbakke, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB til TV 2 Nettavisen.

SI DIN MENING:
Nytt rentekutt. Er Gjedrem på ville veier?
Ja
Nei
Vet ikke

Se resultat

Norges Bank peker på utviklingen i kronekursen og den lave prisutviklingen som årsaker til rentenedsettelsen. Dørum mener det er nær absurd at andre forhold i økonomien ikke vektes tyngre.

- Det nærmer seg det absurde hvis det utelukkende er dette tallet på 2,5 prosent som skal få styre rentesettingen. De fleste forhold i økonomien tilsier en renteoppgang, sier han.

Norges Bank setter renta etter et såkalt inflasjonsmål, der renta skal sørge for en prisvekst på 2,5 prosent to år frem i tid. De siste tallene fra Statistisk sentralbyrå viser en prisvekst på 0,5 prosent.

"Det eneste rette"
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken mener Gjedrem gjorde det eneste rette ved å senke renta til 2,25 prosent.

- Jeg mener det var helt logisk å kutte renta nå. Inflasjonen er lavere enn både hva den skal være og hva Norges Bank selv hadde regnet med, kronekursen er sterkere. Og samtidig er effekten av de tidligere rentekuttene som ventet. Dermed er det gode argumenter for å kutte videre, sier han til TV 2 Nettavisen.

Mork er fornøyd med at beslutningen ga umiddelbare utslag i valutamarkedet.

- Det Gjedrem har gjort her er å redde arbeidsplasser, og særlig ved kysten. Siden spekulasjonene om rentekutt startet har krona svekket seg med et par prosent, det er sårt tiltrengt, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere