RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gjedrem reagerte for seint

Sist oppdatert:
Sentralbanksjef Svein Gjedrem ventet helt til desember i fjor før han gjennomførte det første i en serie av rentekutt. – For seint, konkluderer et uavhengig ekspertpanel som har vurdert sentralbankens rentesetting.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem og hovedstyret i Norges Bank må tåle kritikk for rentesettingen gjennom fjoråret.

Tirsdag la Norges Bank Watch fram sin vurdering og gjennomgang av pengepolitikken det siste året. Ikke uventet ble det gjort poeng av at sentralbanken nølte for lenge med åkutte renta.

Svein Gjedrem var på plass og kommenterte vurderingene til Norges Bank Watch i Oslo tirsdag.
Svein Gjedrem var på plass og kommenterte vurderingene til Norges Bank Watch i Oslo tirsdag.
Ventet for lenge
Til tross for at krona var rekordsterk og norsk og internasjonal økonomi viste svakhetstegn, kom ikke det første rentekuttet før i desember 2002. Da burde Norges Bank allerede hatt tilstrekkelig grunnlag til å senke renta i lang tid, mener komiteen.

”Høsten 2002 var Norges Bank etter komiteens mening sein med å fange opp at det hadde skjedd en forverring i både internasjonal og norsk økonomi, samt å innse at dette talte for at det norske rentenivået burde justeres nedover,” heter det i rapporten fra Norges Bank Watch.

Komiteen understreket av vurderingene som er gitt på utførelsen av pengepolitikken har skjedd på bakgrunn av informasjon som var tilgjengelig på de aktuelle tidspunktene.

Samtidig som Gjedrem fikk kritikk for å være sen i avtrekket, påpekte komiteen at Norges Bank kunne utvist større forsiktighet sommeren 2002. Etter det særdeles sterke lønnsoppgjøret i fjor vår, ble renta skrudd opp fra 6,5 til 7,0 prosent i juli. Da var pengepolitikken allerede stram i forhold til omverdenen, fremheves det.

- Ikke avgjørende

Gjedrem mener at tidbruken fra Norges Bank i fjor høst ikke har vært avgjørende for utviklingen i norsk økonomi.

- Det er lettere å gjøre slike vurderinger i ettertid, enn i samtid. Jeg tror ikke virkningen ville vært stor hvis vi hadde kommet tidligere med rentekuttene, sa Gjedrem ved fremleggelsen av rapporten.

- Det som utløste rentenedsettelsen i desember var at kronekursen styrket seg gjennom fjerde kvartal. Vi hadde lagt inn i våre analyser i inflasjonsrapporten i oktober at en styrkelse av kronekursen ville utløse lettelser i pengepolitikken, forklarte Gjedrem.

Samtidig påpekte sentralbanksjefen at pengepolitikken i Norge fremsto som stram gjennom høstperioden i fjor, først og fremst som følge av at andre land senket sine styringsrenter.

Undervurdering

Hovedproblemet var at Norges Bank helt fram til desember trodde at inflasjonen ville havne i nærheten av målet på 2,5 prosent to år fram i tid.

”Norges Bank har undervurdert de negative inflasjonsimpulsene i 2002 og første halvår 2003”, konkluderer ekspertutvalget.

Komiteen gjentok forøvrig ved flere anledninger at sentralbanken ikke var alene om å bomme på prognosene. Også markedet ble tatt på senga av de store utslagene i kronekursen og videre på inflasjonen.

Fra 7,0 til 2,5 prosent

Svein Gjedrem har gjennomført en rekke rentekutt det siste året. Sist gang det skjedde, var for knappe to uker siden. Da ble styringsrenta kuttet fra 3 til 2,5 prosent.

I perioden juli til desember i fjor lå styringsrenta fast på 7 prosent.

Norges Bank Watch er en uavhengig og ekstern ekspertgruppe som i regi av Handelshøyskolen BI. Thomas Ekeli fra Pareto Securities, Anne Kari Haug fra ECON, Kjetil Houg fra Alfred Berg og Erling Steigum ved BI har sittet i komiteen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere