RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gjør jobben enklere for Foss

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Oppgang på børsen og en svakere krone har gjort at 166 milliarder har trillet inn i Oljefondet hittil i år. Nå kan vi snart pøse inn nye oljemilliarder i økonomien igjen, hevder økonomene.

Oljefondet har økt i markedsverdi til ufattelige 775,5 milliarder kroner ved utgangen av andre kvartal. Det viser tall Norges Banks Kapitalforvaltning la fram tirsdag.

Den økte verdien av Statens Petroleumsfond vil åpne døren for å tilføre nye oljemilliarder i norsk økonomi, hevder økonomene. Jobben for finansminister Per-Kristian Foss blir dermed enklere, men trolig ikke før i 2005.

Nye oljemilliarder i 2005

- Med den verdiøkningen vi har hatt hittil i år, og med den fortsatt høye oljeprisen, er det rimelig å vente at Oljefondet vil være mer verdt enn hva regjeringen har lagt til grunn i sine anslag, sier sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, til TV 2 Nettavisen.

Foss har regnet med at Oljefondet vil stige i markedsverdi til 816 milliarder kroner ved årsskiftet. Alt tyder på at det tallet blir vesentlig høyere. Dermed får finansministeren mer armslag i budsjettpolitikken.

- Problemet er at regjeringen allerede har brukt mer oljepenger enn hva handlingsregelen tilsier. For å komme tilbake i bane har de besluttet å dempe utgiftsnivået i 2004 og 2005, men slik det ser ut nå kan jobben bli langt enklere allerede fra 2005, sier Bruce.

- Fondet vokser raskere enn man har sett for seg, og det er sannsynlig at man kan begynne å pøse inn oljepenger igjen i økonomien i 2005, legger han til.

Raust i valgår

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Markets stiller seg bak spådommene fra kollegaene i Nordea.

- Vi er godt i rute til å nå regjeringens anslag ved slutten av året, men det skal mye til før vi får se en økt pengebruk de neste årene. Det ligger muligens an til at vi kan få se en ekspansiv finanspolitikk i 2005, det er da også et valgår som gjør spådommen enda mer trolig, sier Aamdal til TV 2 Nettavisen.

Det er svekkelse av den norske krona, samt kraftig oppgang på verdens børser som har stått bak verdiøkningen til Oljefondet. Hittil i år har markedsverdien økt med 166 milliarder kroner. Årets andre kvartal ble det nest beste noen sinne for fondet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere