RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Grove lovbrudd mot unge arbeidstakere

Sist oppdatert:
LOs sommerpatrulje melder om flere grove lovbrudd enn tidligere mot unge arbeidstakere. - Arbeidsledigheten gjør det lettere for useriøse arbeidsgivere, mener LOs ungdomssekretær Robert Hansen.

- Et av de verste eksemplene er en bedrift i Oslo-området som lovte ungdom fast jobb etter en en prøveperiode uten lønn. Etter å ha jobbet i 5-6 uker fikk de høre at det ikke var fast jobb til dem likevel. Etter noen dager hadde arbeidsgiveren ansatt nye ungdommer uten lønn, sier Robert Hansen, ungdomssekretær i LO, til TV 2 Nettavisen.

Sommerpatruljen har kontrollert i alt 4242 bedrifter i år. 116 bedrifter er meldt til Arbeidstilsynet, og ytterligere 159 vurderes rapportert. Omkring 20 prosent av bedriftene som fikk besøk fulgte ikke norsk lov. Det er en liten nedgang i forhold til i fjor, men andelen grove lovbrudd er høyere enn før, mener Hansen.

- Andre eksempler på grove lovbrudd ungdom som har fått lønn i form av klær fra butikken, eller opptjening av poeng i stedet for lønn, som senere kan tas ut i CD-plater, og ansatte på et gatekjøkken som systematisk fikk elektriske støt ved bruk av gatekjøkkenets utstyr, forteller Hansen

- Ledigheten har skylda
- Mye tyder på at den høye arbeidsledigheten gjør det vanskeligere for ungdom å få seg sommerjobb, sier Robert Hansen.

- Det er større konkurranse mellom ungdom som søker jobb, og mange kan være villige til å senke kravene til lønns- og arbeidsvilkår for å få seg jobb. I tillegg gir den høye arbeidsledigheten og det tøffe arbeidsmarkedet et fortrinn til useriøse arbeidsgivere som ønsker å utnytte ungdom som ikke kjenner sine rettigheter.

Svart arbeid ble oppdaget i 57 av de kontrollerte bedriftene. Dette er mer enn en fordobling i forhold til 2003. Det har også ha blitt oppdaget arbeidsgivere som unnlot å betale inn skatten for arbeidstakerne og heller stakk pengene i egen lomme.

Oslo og Sogn og Fjordane flest snuskete arbeidsgivere. Her oppdaget sommerpatruljen lovbrudd på over 42 prosent av bedriftene de kontrollerte, forteller Hansen. I Oppland, Østfold og Vestfold er andelen lovbrudd derimot ned mot ti prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere