RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Grovt dobbeltspill

Sist oppdatert:
Redd Barnas ungdomsorganisasjon raser mot raseringen av utdanningstilbudet til barn i u-land.

- Mens vi er verdensmestere i bistand raserer vi utdanningstilbudet til barn i utviklingsland gjennom Verdens handelsorganisasjon, sier Mari Andresen i Redd Barnas ungdomsorganisasjon PRESS.

- Regelverket i Verdens Handelsorganisasjon (WTO) sørger for et system der næringslivet får sikret fremtiden. Verdens barn og unge nyter ikke godt av det; noen tvinges til å slutte på skolen fordi skolepengene blir for høye, andre dør som følge av mangel på gratis helsetilbud. Under møtet i Genève vil man diskutere selskapers rettigheter, konsekvensene dette får for barns rettigheter blir overhodet ikke vurdert, mener Mari Sognæs Andresen, nestleder i Redd Barnas ungdomsorganisasjon PRESS.

Hun er i Genève for å følge forhandlingene i WTOs hovedrådsmøte. Også ministrene Jan Petersen og Lars Sponheim er ventet på forhandlingene, som startet i dag.

Tjenester
Det er forhandlingene om jordbruk som har fått størst oppmerksomhet, men også handel med industrivarer og tjenester står på plakaten under WTO-møtet i Sveits. I forkant av hovedrådsmøtet har EU og USA signalisert at de ønsker å endre tjenesteavtalen slik at man i større grad enn i dag kan tvinge land til å liberalisere tjenester.

Norske myndigheter snakker lite om det konkrete innholder i forhandlingene om GATS, som er navnet på WTO-avtalen om handel med tjenester. Ifølge en rapport fra stiftelsen Ignis i fjor skal også Norge ha krevd at fattige land liberaliserer sine markeder for utdanning, miljø, finans, transport- og telekommunikasjon.

- Dobbeltspill
PRESS mener at Norges rolle i tjenesteforhandlingene representerer et grovt dobbeltspill. Norsk utviklingspolitikk definerer utdanning for alle som ”jobb nummer èn”. Samtidig jobber Jan Petersen for at utdanningssektorer skal bli liberalisert, noe som vil åpne for utenlandsk konkurranse og svekke allerede hardt prøvede offentlige utdanningssystemer, hevder Andresen.

- PRESS mener at utdanning er et offentlig anliggende, derfor må området ut av WTO. Utdanning, som er en forutsetning for utvikling, kan ikke styres av markedslover om tilbud og etterspørsel. Utdanning er en rettighet, og rettighetsperspektivet må være utgangspunktet når handel med utdanning diskuteres, ikke selskapers mulighet for profitt. Gjennom WTO undergraver Jan Petersen norsk utviklingspolitikk, uttaler PRESS-nestlederen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere