RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gullpris på 1000 dollar

Sist oppdatert:
George Soros' tidligere partner, Jim Rogers, mener råvaremarkedet kan stige videre. Analytikere utelukker ikke en gullpris på 1000 dollar.

- Det korteste bullmarkedet for råvarer varte i 15 år, og det lengste i 23 år, sier 63 år gamle Jim Rogers i et intervju med Bloomberg News.

Og Rogers er ikke en hvem som helst. Han var George Soros' partner og har lenge vært en aktiv og suksessfull spekulant i råvaremarkedet. George Soros var kjent som en av de mest aktive spekulantene, både i råvare- og valutamarkedet. Nå tror Rogers at markedet vil løftes videre.

Oljeprisen har steget kraftig, men det har også kobberprisen, sinkprisen og andre råvarer har løftet seg kraftig det siste året ettersom spekulanter og hedgefond har søkt investeringsmuligheter som gir bedre avkastning enn aksjer og obligasjoner.

Lengre tids underinvestering kombinert med en kraftig etterspørselsvekst fra Kina har skapt investeringsmulighetene, og Goldman Sachs kunne tirsdag melde at deres indeks over 24 råvarer nådde rekordnotering.

- Tilbud og etterspørsel er forferdelig ute av balanse i nær alle råvarer akkurat nå. Dette er ikke en boble, sier Rogers.

Blant annet har gullprisen steget til det høyeste nivået på 25 år, og nådde 624,8 dollar per unse i morgentimene onsdag. Men det er fremdeles en del under det høyeste nivået på 850 dollar per unse som kom i 1980. Kobberprisene er på de høyeste på ni år, oljeprisen har skutt opp til 71,6 dollar per fat.

- Det er mulig å se gullprisen i 1000 dollar, men for å oppnå det må vi se en videre nedgang i det makroøkonomiske bildet som leder til en nedgang for dollaren, sier gulltrader Alastair McIntyre til Bloomberg News. .

- Nesten alt gjør en ny rekordnotering i et bullmarked, sier Rogers som også spår en videre oppgang i oljeprisen.

- Ingen har funnet et stort oljefelt på over 35 prosent. Alle de store oljefeltene er i nedgang. Om ikke noen gjør noe fort vil oljeprisen stige mye høyere over det neste tiåret, sier Rogers som også peker på at de samme fundamentale forholdene gjelder for metaller.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere