RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(SCANPIX)

- Hm, hva skal jeg gjøre?

Sist oppdatert:
Ny rentedom på trappene.

Onsdag i neste uke er det klart for et nytt rentemøte hos Norges Bank. Da fastsettes nivået til den såkalte styringsrenten, som er bankenes innskudd i Norges Bank, er en viktig regulator på nivået bankene tar i rente på utlån og bankinnskudd.

Makroøkonomene i Norges største bank, DnB, venter ikke at sentralbanksjef Svein Gjedrem & Co. kommer til å heve renten. De venter tvert i mot at den såkalte rentebanene til Norges Bank vil justeres ned.

Rentebanen viser sentralbankens forventninger til den videre renteutviklingen. Så langt har Gjedrem & Co. lagt opp til en justering av renten ved årsskifte. Nå tror DnB at Norges Bank vil endre sin rentebane, slik at den norske styringsrenten vil heves senere enn tidligere antatt.

Hopp i mars eller mai
I sin rapport om det kommenede rentemøtet til Norges Bank, skriver DnB at de «venter at rentebanen blir lavere, og at den første renteøkningen i banen vil komme møtet i mars eller i mai med lik sannsynlighet mellom disse».

DnB mener at det er lavere markedsrenter og svakere norsk inflasjon som fører til at rentene blir satt opp senere enn tidligere antatt.

Ikke rentesenkning
DnB tror ikke at det blir noen rentesenkning på onsdagens rentemøte.

«Nøkkeltallene trekker samlet i retning av en lavere bane, og dermed ingen grunn til å heve renten nå. Samtidig har ikke utviklingen vært slik at Norges Bank vurderer å senke renten», heter det i DnBs renterapport.

Dagens styringsrente ligger på 2 prosent, og ble satt på rentemøtet 6. mai i år. Nå venter DnB altså at styringsrenten vil bli hevet til 2,25 prosent i mars eller i mai neste år. Det er videre viktig å vite at bankenes utlånsrente normalt ligger 1 prosent over styringsrenten. Den siste tiden har imidlertid utlånsrenten ligget godt over dette nivået, på grunn av høye markedsrenter, som øker bankenes kostnader.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere