RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Huleboerteorien er idiotisk

Sist oppdatert:
Ekspertene blir ikke enige om hvorfor flest menn lar seg lure inn i selskaper som T5PC. Teorien om at årsakene ligger helt tilbake i steinalderen er idiotisk, mener en professor.

Professor i sosiologi Geir Runar Karlsen ved Universitet i Tromsø er fullstendig uenig i teorien om hvorfor flest menn ble aksjonærer i T5PC.

Mandag skrev TV 2 Nettavisen at en professor i psykologi ved NTNU mener kjønnsfordelingen er resultatet av biologisk arv. Les saken selv her. Geir Runar Karlsen ved Universitetet i Tromsø kunne ikke vært mer uenig.

- At kjønnsfordelingen i T5PC har noe med vår fortid som huleboere å gjøre, synes jeg er idiotisk, raser Karlsen.

Han mener forklaringen ligger i det sosial mønsteret til de som startet opp nettverket, og generelt utdanningsmønsteret i Norge.

- Jeg blir like provosert hver gang noen prøver å psykologisere slike sosiale fenomener, sier Karlsen.

Er som huleboere
Teorien Karlsen reagerer på, ble lansert av professor i psykologi Hilmar Nordvik ved NTNU. Nordvik mener vi må helt tilbake til steinalderen for å forklare hvorfor menn lar seg lettere lure til dårlige investeringer. Han mener menn verken er dummere eller grådigere enn kvinner, men at spenningsbehovet driver menn til ukloke pengeplasseringer.

- Dette er biologisk bestemt. Vi har ikke forandret oss noe siden vi levde i hulene. Den gang, var det mennene som opplevde spenning når de var ute på jakt, mens kvinnen var hjemme og passet gryta og barna. De mennene som ikke likte spenning, ble liggende igjen i hula og døde, sier Nordvik.

Sosiale relasjoner
Nordviks akademiske kollega i Tromsø mener det er åpenbart at flest menn lot seg lure inn i T5PC fordi nettverket hadde en kjerne av menn.

- Innenfor nettverksanalyse finnes det flere studier som viser at dersom utgangspunktet i nettverket består av menn, så er det overveiende sannsynlig at nye medlemmer til nettverket vil rekrutteres fra samme kjønn, sier Karlsen.

Han påpeker at det finnes nettverk som baserer seg på salg av husholdningsprodukter, og at det her stort sett bare er kvinner som deltar.

Videre forklarer Karlsen kjønnsfordelingen med utdanningsmønsteret i Norge.

- All økonomisk aktivitet er basert på aktørens interesser, som er tillærte. De stammer derfor ikke fra noe hulekompleks. Det er flest menn som har tatt økonomisk eller teknisk utdannelse de siste 20-30 årene, og vi har blitt lært fra samfunnet at dette er fag som menn skal være interesserte i, sier Karlsen.

Han mener fenomenet innenfor nettverkssalg og pyramider kan omtales som selvrekruttering, et fenomen som oppstår når fordelingen blant de som rekrutterer er skjevfordelt før rekrutteringen begynner.

Utviklingen i samfunnet og på utdanningssiden vil ifølge Karlsen føre til at kvinner om 20-30 år vil være like involvert i høyrisikoinvesteringen som menn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere