RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke flere yuan-hevinger

Sist oppdatert:
Markedet venter videre verdiøkning av den kinesiske valutaen. Det kan de glemme, ifølge den offisielle kinesiske avisen China Daily.

Kinesiske myndigheter skrev i går opp verdien av valuten yuan med 2,1 prosent, etter langvarig press fra blant andre USA. Forventningene er store i markedet til at dette bare er en av flere oppskrivinger i nær fremtid.

- Urealistisk
Den statskontrollerte avisen China Daily skriver imidlertid på lederplass at videre oppskrivninger av valutaen ”er, og vill forbli, urealistisk”. Lederen reflekterer ikke nødvendigvis offisiell kinesisk politikk, men som et offisielt organ er det lite trolig at avisen ville trykke noe som myndighetene ville mislike, skriver Reuters.

Til nå har valutaen vært holdt fast på 8,28 yuan pr. dollar. Nå vil man føre en såkalt ”styrt flyt”-politikk, hvor valutaen vil stabiliseres mot en kurv av valutaer. Yuanen vil tillates å stige eller falle 0,3 prosent om dagen mot dollaren og 1,5 prosent mot andre valutaer.

Symbolsk
Effektene av gårsdagens revaluering er imidlertid små. Den viktigste effekten er den symbolske, og forventninger og videre endringer av valutakursen i fremtiden.

EUs handelskommisær Peter Mandelson uttalte ifølge Reuters i dag at man vil følge med på hva slags valutaregime Kina til slutt vil ende opp med, men at gårsdagens revaluering ikke vil påvirke handelen mellom EU og Kina i vesentlig grad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere