RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke stuerent å bli best

Sist oppdatert:
SAS HOTELLET (TV 2 Nettavisen): Skal norsk næringsliv ha noen sjanse til øke innovasjon, må kulturen endres, mener gründerne. - Det er ikke stuerent i Norge å bli best, sier Johan H. Andresen jr.

Omkring 700 næringslivsgründere var samlet på SAS-hotellet i Oslo tirsdag kveld til det månedlige "First Tuesday". Temaet for arrangementet var regjeringens innovasjonsmelding, som ble presentert av næringsminister Ansgar Gabrielsen.

Meldingen fikk svært blandet mottagelse hos de fremmøtte. Mest kritikk fikk regjerningen for at planen ikke ga noen endelige svar.

Ikke lov å være best

- Jeg synes den er lite konkret. Mange gode områder er nevnt, men det er lite planer for å nå dit. Det største problemet i Norge er kulturproblemet. Vi har ingen kultur for å bli best i næringslivet i dette landet. Det er rett og slett ikke stuerent å bli best, sa investor Johan H. Andresen jr. i en paneldebatt i etterkant av Gabrielsens foredrag.

- Det eneste området der det er akseptert å bli best, er innen idrett. Der dyrker vi heltene, men ikke i næringslivet, sa IT-gründeren Shahzad Rana

Andresen viste til at skattereglene i Norge gjør rammebetingelsene lite gunstige. Han mener også at stadig skiftende politiske forhold gjør det umulig å planlegge. Den styrtrike investoren fikk god støtte fra andre næringslivsledere, deriblant Fast-gründer John Lervik.

- Det er en mistenkeliggjøring av folk som gjør det bra her i landet. Hvis du lykkes har du ikke rent mel i posen. Blant annet SV vil jo stoppe alle som lykkes, sa Lervik med klar adresse til Øystein Djupedal i panelet.

Trenger innovasjon

- Vi synes det er bra at folk lykkes og er imponert over det. Men vi mener folk som lykkes må bidra i form av skatt. Derfor burde utbytteskatten beholdes, svarte Djupedal.

Den øvrige debatten dreide seg ellers om innovasjonsplanen til regjeringen. Et samlet panel savnet konkrete tiltak for å gjøre det mer attraktivt og mulig å drive innovasjon i norske bedrifter. Næringsminister Ansgar Gabrielsen fikk ellers god støtte for at det er behov for å øke innovasjonen.

- Vi er avhengige av nye og lønnsomme arbeidsplasser for å skape den velferden vi alle ønsker og er enige om å ha. Dette er ikke en ferdig plan, men første skritt på veien. Jeg oppfordrer alle som har innspill om å komme med dem, sa Gabrielsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere