RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

- Jahre ga bort formuen

Sist oppdatert:
Sandefjord-rederen Anders Jahre hadde en gigantisk formue i utlandet på 70-tallet. Det innrømmet advokatene til Mads Erik Monsen i rettssaken som pågår på Cayman Island.

I disse dager pågår en større og svært sentral rettssak på Cayman Island. Spørsmålet er hvem som er rettmessig eier av formuen i stiftelsen Aall Foundation. Dødsboet etter Anders Jahre mener stiftelsen har sin opprinnelse i den mye omtalte utenlandsformuen til skipsrederen, skriver Sandefjords Blad.

Gave til Monsen
Aall Foundation kontrolleres i dag av Mads Erik Monsen. Under rettssaken erkjente Monsens prosessfullmekig at det var Anders Jahre som opprinnelig eide formuen.

- Anders Jahres hensikt var å gi aksjene i gave til Torleif Monsen, sa prosessfullmektig Ali Malik under rettssaken, ifølge Sandefjords Blad.

Torleif Monsen var Anders Jahres håndtlanger på Cayman Island og far til Mads Erik Monsen, som i dag kontrollerer stiftelsen der pengene befinner seg.

Norske myndigheter har jaktet på Anders Jahres angivelige utenlandsformue siden Jahres død i 1982.

Utenlandsformuen ble opprinnelig plassert i Panama-selskapet Continental Trust Company og siden flyttet gjennom flere stiftelser før de endte opp i Aall Foundation etter Jahres død.

Kosmos
I 1999 fastslo engelsk høyesterett at stiftelsen Continental Foundation, der pengene ble plassert da de ble flyttet fra Panama til Cayman Island, var ugyldig. Det mener Malik er uvesentlig, fordi stiftelsen som i dag forvalter pengene, er gyldig.

Monsens advokat betegner Jahre-boets kamp for å få tak i formuen som "et korstog fra skattemyndighetene" og at boet forsøker å stemple Jahre som en "kjeltring", skriver Sandefjords Blad.

Foruten dødsboet og Monsen-familien har også I.M. Skaugen-eide Eikeland gjort krav i utenlandsformuen etter Jahre. Eikeland overtok restene av industrikonsernet Kosmos og hevder Jahre-formuen er en del av Kosmos.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere