RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Privat.

- Jeg ble bedt om å flytte til bygda

Sist oppdatert:
Preben Ellefsen (38) ble bedt om å flytte til billigere kommune da han søkte om lån.

- Høsten 2011 var jeg i dialog med en saksbehandler i Søgne kommune om muligheten til å få innvilget et startlån slik at jeg endelig skulle få skaffet meg min første bolig, forteller Preben Ellefsen (bildet) til NA24.

Kommunenes startlån via Husbanken og Kommunal- og regionaldepartementet er øremerket vanskeligstilte på boligmarkedet.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Vil skape et hjem
Preben har et langt kriminelt rulleblad, men forteller til NA24 at han har tatt grep om sitt eget liv og lagt det vonde bak seg.

- Jeg har klart å kjempe meg tilbake på rett sti, noe flere referanser kan attestere. Det viktigste for meg nå er å skape et hjem for min datter på tre år som jeg har delt omsorg for. Situasjonen nå, med stadig flytting fra leilighet til leilighet er uholdbar, sier Preben.

Fikk grønt lys muntlig
Høsten 2011, etter å i flere måneder ha vært i kontakt med en saksbehandler på boligkontoret til Søgne kommune, fikk Preben forståelsen av at uføretrygden på cirka 20.000 kroner per måned var tilstrekkelig for å kvalifisere til et startlån, eventuelt i kombinasjon med kommunalt etableringstilskudd og bostøtte.

- Min saksbehandler ga meg muntlig beskjed om at kommunen ville gi grønt lys for startlånfinansiering av en bolig til maksimum 2,5 millioner kroner, sier Preben.

Han fant en bolig han likte svært godt og prisforlangende var nettopp 2,5 millioner kroner.

- Boligen glapp da det ble budrunde og prisen endte langt over 2,5, sier Preben.

Ny søknad – ny saksbehandler
Like over nyttår i år fant Preben på nytt en bolig han likte svært godt. Og prisen var kun 1,7 millioner kroner. Ny søknad om startlånfinansiering ble sendt.

- Jeg forholdt meg nå til en ny saksbehandler uten at det skulle spille noen stor rolle, trodde jeg, sier Preben.

Blankt avslag
Skuffelsen var derfor stor da han fikk blankt avslag og en oppfordring om å flytte til en annen kommune.

- Jeg fikk beskjed om at inntekten min var for lav til å kvalifisere til startlånfinansiering av boligen til 1,7 millioner kroner. I tillegg fikk jeg en dårlig skjult oppfordring om å flytte til en annen kommune der boligprisene er lavere, sier Preben.

Han har klaget på vedtaket overfor kommunen.

- Får jeg ikke medhold vil jeg klage helt til fylkesmannen, sier Preben.

Gir ikke muntlige svar
Søgne kommune vil overfor NA24 nødig kommentere enkeltsaker, men leder av boligkontoret Ingrid Nyquist sier følgende om startlånordningen generelt i Søgne kommune.

- Vi gir aldri muntlige svar på søknad om startlån. Ved en søknad om startlån blir søker innkaldt til møte hvor det orienteres om retningslinjene for tildeling av startlån. Dersom søker kommer inn under retningslinjene for tildeling av startlån vil det i et slikt møte være naturlig å snakke om søkers økonmiske situasjon i forhold til prisnivå og boligbehov. Det gjøres en helhetlig vurdering før vi gir avslag eller innvilger, sier Nyquist.

- Gir ikke råd om å flytte
Hun peker på at boligprisene i Søgne kommune er relativt dyre plass sammenlignet med flere av omegnskommunene.

- Derfor har ikke alle anledning til å kjøpe seg egen bolig hvis ikke den økonomiske situasjonen blir vurdert god nok. Det betyr at de som ikke oppfyller kriteriene for å få banklån med eller uten hjelp av startlån, må belage seg på å leie bolig til den økonomiske situasjonen endrer seg. Vi råder aldri noen til å flytte ut av Søgne. Søgne kommune ønsker å bidra til at flest mulig for oppfylt sitt boligbehov innenfor kommunens grenser, sier Nyquist.

Startlån gir flere muligheten til å eie
Avdelingsdirektør Are Martin Sauren i Husbanken mener det blir å snu saken på hodet å hevde at startlånordningen bidrar til å presse vanskeligstilte ut på landsbygda.

- Å si at startlånsordningen bidrar til å tvangsflytte fattige til distriktskommuner, er etter Husbankens mening å snu saken fullstendig på hodet. Høye boligpriser i pressområder gjør at mange må kjøpe bolig i omkringliggende kommuner hvor man får mer bolig for pengene. Startlån og etabelringstilskudd bidrar til å korrigere markedet slik at flere vanskeligstilte får mulighet til å eie egen bolig i kommunen de ønsker, sier Sauren.

6,25 prosent versus bankenes ni prosent
Han opplyser at Ifølge retningslinjene for startlån må kommunene vurdere nøye om søkeren har økonomi til å betjene lånet over tid.

- Husbankens kalkulasjonsrente, i øyeblikket på 6,25 prosent, skal legges til grunn i kommunenes behandling av lånesøknader. Til sammenligning må private banker regne ut i fra at kunden skal tåle en lånerente på cirka ni prosent (fem prosentpoengs økning fra dagens nivå på cirka fire prosent).

Les også: Du kan tjene på å betale i dyre dommer
Les også: Sjekk de nye superrentene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere