RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan være politisk motivert

Politiske motiver kan ligge bak amerikanske myndigheters nye etterforskning av Statoil. Det mener professor Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI.

Noreng er ekspert på oljeøkonomi. Han sier at juridisk sett er det amerikanske justisdepartementet i sin fulle rett til å etterforske Statoil, siden selskapet er børsnotert i USA.

– Men spørsmålet er om opptrappingen i etterforskningen kan være et forsøk på å true Statoil eller bruke selskapet til å statuere et eksempel, sier Noreng til NTB.

Han sier at Statoil er tungt inne i Iran, mens amerikanske oljeselskaper ikke får engasjere seg i landet.

– Amerikanske myndigheter ønsker ikke at andre lands selskaper går inn i Iran, understreker Noreng.

Bøter eller fengsel
Torsdag ble det kjent at det amerikanske justisdepartementet har satt i gang etterforskning av Statoil i forbindelse med den såkalte Iran-avtalen. Etterforskningen kommer i tillegg til granskningen som ble igangsatt av det amerikanske kredittilsynet (SEC) i september 2003.

Justisdepartementet kan gi straffereaksjoner i form av bøter eller fengsel, mens SEC kun kan pålegge sivile sanksjoner som bøter mot selskap og enkeltpersoner.

Pressetalsmann for Statoils avdeling for internasjonal undersøkelse og produksjon, Kai Nielsen, sier at Statoil vil samarbeide med etterforskerne.

– De har fortalt våre jurister i USA at det blir etterforskning. Jeg regner med at de vil spørre om skriftlig materiale, noe de skal få, sier Nielsen til Reuters.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere