RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Økokrim
Økokrim

- Klart signal fra Økokrim

Sist oppdatert:
Bøtene til Statoil og tidligere direktør Richard J. Hubbard signaliserer at Økokrim tar kampen mot korrupsjon på alvor, mener korrupsjons-ekspert.

- Bruken av denne nye bestemmelsen i straffeloven signaliserer at Økokrim har fått i hånden et vidtrekkende straffebud i kampen mot korrupsjon og at de ganske klart ønsker å ta det i bruk, sier Jan Borgen, generalsekretær i Transparency International (TI) til TV 2 Nettavisen.

Transparency International som holdes for å være et av verdens ledende uavhengige anti-korrupsjonsorganisasjoner.

Prinsipielt interessant

Borgen understreker at han ikke tar ikke stilling til skyldspørsmålet, men han finner saken prinsipielt interessant.

- Det er første gang man tar i bruk en bestemmelse om ulovlig påvirkningshandel. Det er en ny bestemmelse, og derfor hefter det usikkerhet ved rekkevidden av denne bestemmelsen og den åpner for forskjellige tolkninger. Hvis en av partene ikke godtar boten blir det rettssak, der man vil kunne behandle viktige prinsipielle spørsmål som jeg tror kan ha stor betydning for norske bedrifters virksomhet i utlandet, sier generalsekretær Jan Borgen.

- Denne saken gjelder en konsulentavtale slik mange norske selskap bruker. Det vil være nyttig å kunne avklare hva som er lovlig og ikke lovlig. Jeg kjenner ikke til liknende saker fra utlandet, og saken vil derfor kunne vekke stor interesse, også i utlandet, sier Borgen.

Kjenner saken

Ifølge Dagens Næringsliv er dagens styreleder i Statoil, Jannik Lindbæk, også styreleder også i Transparency International Norge.

Styrelederen i antikorrupsjonsorganisasjonen skal altså avgjøre om selskapet Statoil skal vedta en bot på 20 millioner kroner for å ha gitt "noen en utilbørlig fordel for å påvirke utføringen av stilling, verv eller oppdrag", slik det står i straffelovens paragraf 276c.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere