RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kortvarig boligglede

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Når flere mister jobbene sine, vil boligmarkedet igjen miste fotfeste, tror ekspert.

Boligprisene steg overraskende med hele 4,8 prosent i januar. Dette har fått mange til å håpe at de elendige tidene i boligmarkedet er over.

Rentenedgangen har utvilsomt vært en vitamininnsprøytning for boligmarkedet. Rentekuttene får en umiddelbar positiv virkning.

SELGE BOLIG?Velg og vrak blant 200 meklere

MINRENTE:Få det beste boliglånet

- Vi tror at vi kan få en pause i prisfallet noen måneder fremover nå, sier seniorøkonom Ole Christian Bech-Moen i DnB Nor Markets til Nettavisen.

Økende ledighet
Men nye farer lurer. Etter hvert vil økende arbeidsledighet gjøre at boligprisene igjen vil falle.

DnB Nor forventer at arbeidsledigheten i Norge vil stige fra 2,6 prosent i 2008, til 4 prosent i år, og så videre til 5,1 prosent neste år.

Dette vil sende boligprisene ned med ytterligere 5 prosent, tror Bech-Moen.

Det er imidlertid vanskelig å si når det siste fallet kommer. De kraftige rentekuttene fra Norges Bank vil kunne gjøre at boligprisene holder seg godt i noen måneder utover vinteren og våren, inntil økningene i arbeidsledigheten igjen vil sende dem nedover.

Det verste er unnagjort
Trøsten får være at det verste er unnagjort. Når det varslede økonomiske katastrofeåret 2009 ebber ut, så skal også nedgangen i boligprisene være unnagjort for denne gang.

- Ja, vi tror det. Mye av effekten av den økte ledigheten vil komme innen det nærmeste året, sier Bech-Moen.

10 prosent fall
Når bunnen nås, trolig da en gang i løpet av sommeren eller høsten, vil boligprisene ha falt 15 prosent fra toppen, tror DnB Nor. Fra 2008 til 2009 vil prisfallet være på 10 prosent. I 2010, 2011 og 2012 venter banken en stigning i boligprisene på henholdsvis 1,5 prosent, 4,5 prosent og 5 prosent.

Det er særlig to faktorer som gjør at boligprisfallet ikke blir kraftigere fremover. Det ene er inntektsutviklingen. Folk får mer å rutte med.

Det andre er den lave boligbyggingen. Det bygges så å si ikke nytt mer. Dette gjør at man raskere vil kunne få balanse mellom tilbud og etterspørsel i boligmarkedet.

DnB Nors noe negative syn på utviklingen i boligmarkedet deles av flere. Da Nettavisen tok en ringerunde i midten av januar - det var riktignok før de siste boligpristallene - ga de fleste av dem uttrykk for tro på fortsatt nedgang.

- Tror ikke på oppgang
- Jeg tror ikke på noen varig oppgang før tidligst i andre halvår, sa administrerende direktør Petter Batta i Huseiernes Landsforbund til Nettavisen.

Han har ikke endret syn nå, selv om oppgangen i januar var langt sterkere enn ventet. Batta stiller seg tvilende til om boligprisstatistikken gir et helt riktig bilde av situasjonen.

Han tror fortsatt på en ytterligere nedgang i boligprisene på 5 prosent før det snur.

- Jeg tror på et forsiktig prisfall fram til sommeren, sa sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea i midten av januar. Han trodde da på et prisfall på 5 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere