RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Økt sykefravær koster 10 milliarder

Foto: Berit Almendingen
Det økte sykefraværet koster Norge 10 milliarder kroner. - Det er kort sagt et problem for hele samfunnet, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

Sykefraværet øker i langt større grad en målsetningene regjeringen har satt i Avtalen om et inkluderende arbeidsliv. Den ekstra kostnaden kan beløpe seg opp til 10 milliarder kroner, sa Bondevik i en tale ved HSH-konferansen i Oslo torsdag.

Bondevik pekte på at det nå er over 300.000 uføretrygdede i Norge, og at tallet er økende.

- Dette er et problem for den enkelte som rammes. Det er også et problem for staten, som i år må bruke 30 milliarder kroner på sykepenger og 40 milliarder kroner på ytelser til uføre, sa Bondevik.

Bondevik sa at sterk vekst i trygdeutgiftene medfører vanskelige prioriteringer i budsjettarbeidet: Utgiftene i folketrygdens stønadsordninger har økt med nærmere 3,2 milliarder kroner siden 2004-budsjettet ble vedtatt i fjor høst.

- Hvis sykefraværet hadde utviklet seg i tråd med målene i Avtalen om et inkluderende arbeidsliv, hadde det alene gitt oss nærmere 10 mrd kroner mer til disposisjon i statsbudsjettet, sa statsministeren videre.

Bondevik kommenterte også forhandlingene om skattereformen som pågår nå.

- Jeg har merket meg at våre kritikere på venstre fløy til stadighet snakker om usosial skattepolitikk. Men den største skjevheten i dagens skattesystem er at kapitalinntekter beskattes med bare 28 prosent, mens lønnsinntekter har opp til 55 prosent i marginalskatt. Dette foreslår regjeringen å gjøre noe med. Da må kapitalskatten legges om, og marginalskatten reduseres. Men for å få en best mulig rettferdig fordeling mellom lønnsinntekter, må vi også gi økte bunnfradrag, sa Bondevik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere