RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kutt renta med minst 1 prosentpoeng

Sist oppdatert:
Sjeføkonom er klar i sin melding til Norges Bank.

To uker i forkant av nytt rentemøte i Norges Bank, er sjeføkonom Harald Magnus Andreassen klar om hva han mener Norges Bank må gjøre.

- Kutt styringsrenta med minst ett prosentpoeng, sier Andreassen til Finansavisen.

Høy rente?Bytt bank og spar tusener

Kutt i Europa
I morgen forventes det at både Riksbanken i Sverige, Den Europeiske Sentralbanken og The Bank of England kutter kraftig i sin styringsrente. Riksbankens meldte om fremskyndet rentemøte tidligere denne uken.

- Riksbanken har ikke innkalt til ekstraordinært møte for å senke renten 0,25 prosentpoeng. Det ville ikke forundre meg om de kutter med ett prosentpoeng. ESB og BoE vil sannsynligvis også kutte mer enn normalt, det vil si mellom et halvt og et helt prosentpoeng, sier Andreassen til avisen.

Handlingene mener han bør vurderes av Norges Bank.

- Jeg vil ikke kritisere Norges Bank for ikke å holde ekstraordinært møte, men vil argumentere for det. Og jeg synes de bør kutte med ett prosentpoeng, ikke et kvart prosentpoeng. Tidligere har jeg trodd sentralbanken ville ende på 0,5, men for et par dager siden snudde jeg, forteller Andreassen.

Norges Bank mener han kan forsvare et enda større kutt, og tror styringsrenta kan ende mot eller under 3 prosent.

Per i dag opererer Norges Bank med styringsrente på 4,75 prosent, og har antydet rentebunn på 3,75 prosent.

Økonomisk avmatting
Og Andreassen legger flere grunner på bordet for sin påstand. Blant annet peker han på en langt sterkere økonomisk avmatting en først forventet- både her hjemme og i utlandet, som grunnlag for å kunne ta enda hardere i.

Også situasjonen i pengemarkedet, at rentereduksjonen i norske banker går tregt og fortsatt svekkelse i boligmarkedet trekker også i retning av større kutt.

Sist trekker han fram økning i arbeidsledighet.

- Noe nedbemanning er nødvendig, for eksempel i byggesektoren. Men det er forskjell på å barbere seg og skjære av seg haken, fastslår Andreassen til Finansavisen.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere