RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ledighetsveksten har stoppet opp

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Ferske tall fra Aetat viser at 3,8 prosent av arbeidsstyrken er helt uten jobb. Sogn og Fjordane har lavest ledighet, mens stadig flere mister jobben i Oslo.

Tall fra Aetat viser at arbeidsledigheten har flatet ut i løpet av den siste måneden. Ved utgangen av oktober var det registrert totalt 89.400 helt ledige arbeidssøkere, noe som utgjør 3,8 prosent av arbeidsstyrken.

Ved utgangen av foregående måned var ledighetsraten 3,9 prosent.

Justert for sesongvariasjoner har arbeidsledigheten holdt seg omtrent uendret i oktober.

For tidlig å fastslå omslag
- Tallet på utlyste stillinger er imidlertid fortsatt lavt. Det er derfor for tidlig å fastslå om vi står overfor et omslag på arbeidsmarkedet, skriver Aetat i en pressemelding.

Tidligere torsdag la Statistisk sentralbyrå fram tall som viser en flat utvikling i ledigheten.

- Det er gledelig at økningen i ledigheten nå syntes å ha stoppet opp, men det er imidlertid for tidlig å konkludere. Utviklingen bekrefter det regjeringen tidligere har sagt om at ledighetstoppen vil bli nådd ved årsskiftet, sier arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman.

Høyeste ledighet i Oslo og Finnmark
Sogn og Fjordane har lavest ledighet med 2,3 prosent av arbeidsstyrken. Ledigheten i Finnmark og Oslo er høyest med henholdsvis 5,1 og 5,0 prosent.

Arbeidsledigheten har de siste månedene stabilisert seg i Aust-Agder, Finnmark, Hedmark og Oppland. Oslo og Akershus har fortsatt stigende arbeidsledighet.

Stabilt i bygg/anlegg og industri
De siste månedene har arbeidsledigheten holdt seg relativt uforandret innen bygg og anlegg og i industrien. Lavere rente og svekket kronekurs ser ut til å ha medført mer stabil utvikling innen disse yrkene.

Det har vært lite økning i arbeidsledigheten for næringsmiddelarbeidere og prosess- og maskinoperatører, mens yrker som elektrikere, rørleggere og sveisere fortsatt har klar økning i ledigheten.

Transport har de siste månedene hatt den største økningen i ledigheten.

Unge hardest rammet
Arbeidsledigheten er høyest for personer i alderen 20-24 år, om lag tre ganger så høy som blant personer i alderen 50-59 år.

20-24-åringene har også hatt den største økningen i arbeidsledigheten det siste året. Over halvparten av de ledige i denne aldersgruppen har ikke fullført videregående skole.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere