RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Legene undergraver sykehusenes økonomi

(Foto: Scanpix)
Sist oppdatert:
- En gjennomsnittlig lønnvekst for leger på kr. 97.000,- det siste året undergraver sykehusenes økonomi, mener arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Bjarne Håkon Hanssen.

Det rekordgode legeoppgjøret i fjor førte til at sykehuslegene fikk en lønnsøkning på i gjennomsnitt 97.000 kroner. Dermed fikk legene en lønnsøkning på 15,8 prosent, mot omtrent ni prosent for andre grupper i samme periode, melder NRK.

Oppgjøret kostet sykehusene nesten en halv milliard kroner mer enn beregnet, og er en av hovedårsakene til fjorårets underskudd på to milliarder kroner.

- Bør innse at de har fått nok
Bjarne Håkon Hanssen, helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, reagerer kraftig:

- Arbeiderpartiet har de siste årene sørget for betydelig mer penger til sykehusene for å sikre god pasientbehandling og god drift. Det er derfor med beklagelse vi erfarer at en stor andel av disse pengene har gått rett i lommeboka til sykehuslegene gjennom lønnsoppgjør.

- Nå må legene vise samfunnsansvar slik andre som hever sin lønn gjennom stat og kommune, har gjort. En gjennomsnittlig lønnsøkning på kr. 97.000,- det siste året undergraver sykehusenes økonomi. Ved årets lønnsforhandling bør Den norske Lægeforening innse at de allerede har fått nok og forholde seg til lønnsutviklingen for andre grupper i samfunnet, mener Hanssen.

- Økt aktivitet på sykehusene

- Ethvert lønnsoppgjør påvirker sykehusøkonomien. Slik har det alltid vært, og slik vil det alltid være. Men tallene NRK har oppgitt, er ikke helt riktige. Lønnsøkningen de nevner gjelder inntekstårene 2002 og 2003. I løpet av disse to årene har legene fått 15,8 prosent lønnstillegg, mens andre grupper i helsesektoren har fått mellom elleve og tolv prosent, sier president i Lægeforeningen, Hans Kristian Bakke, til TV2 Nettavisen.

- I 2003 var det også økt aktivitet i sykehusene. Helseforetakene behandlet flere pasienter, slik de ble bedt om av politikerne. De relativt store underskuddene må nok også forklares ut fra antall pasienter som ble behandlet har vært høyere enn bevilgningene skulle tilsi, sier Bakke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere