RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Meningsløst å kutte renta

Sist oppdatert:
Sjeføkonom Inge Furre frykter at lånespiralen kommer helt ut av kontroll, og advarer Norges Bank mot å kutte renta enda mer.

Sparebanken Møres sjeføkonom Inge Furre synes ikke Norges Bank burde kuttet styringsrenta fra 2 til 1,75 prosent på det siste rentemøtet 11. mars. Nå advarer han sentralbanken mot å kutte renta enda en gang på hovedstyremøtet i slutten av april.

- Meningsløst

- Jeg mener det er meningsløst å kutte. Det overordnede poenget med pengepolitikken er å skaffe en fornuftig økonomisk utvikling, sier han til TV 2 Nettavisen.

Furre frykter at den lave renta frister folk til å ta opp for store lån. Det hensynet bør tillegges større vekt enn den rekordlave prisveksten.

- Det er så stor usikkerhet knyttet til hvor prisstigningen vil ligge om to år, og så stor risiko for framtidige finansielle ubalanser, at det i dagens situasjon er meningsløst å kutte renta ut fra teoretiske betraktninger rundt publikums inflasjonsforventninger, sier sjeføkonomen.

- Jeg tror ikke det er sånn nå at folk venter med å kjøpe bil og bolig og varige forbruksgoder i påvente av enda lavere priser, tilføyer han.

Spillsituasjon

Furre råder samtidig sentralbanken til å tone ned alt snakket om kronekursen.

- Jeg synes det er for kortsiktig å bruke det som delbegrunnelse at krona styrker seg mellom rentemøtene. Til slutt kan Norges Bank komme opp i en spillsituasjon der man først kutter renta og så styrker krona seg. Da kan man risikere å kutte renta ned til null uten at resultatet blir noen varig kronesvekkelse, framholder han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere