RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nå er det kun meg igjen

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Kaffekonge Herman Friele står igjen som eneste gigant innenfor Bergens næringslivsmiddelindustri.

Mandag slapp Orkla bomben om at selskapet kjøper en av Bergens mest tradisjonsrike bedrifter - 173 år gamle Rieber & Søn.

Orkla med storeier Stein Erik Hagen i spissen, har inngått en avtale med familien Rieber om å kjøpe over 90 prosent av bergensfamiliens aksjer i Rieber & Søn ASA.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Selskapet har over 20 merkeverarer i 12 land, noe som inkluderer Toro, Denja, Mr. Lee, Heistad, Vossafår og Vestlanslefsa.

Avtalen omfatter 90,11 % av aksjene i Rieber & Søn til en pris på 66,58 per aksje. Transaksjonen verdsetter hele selskapet (på gjeldfri basis) til 6,1 milliarder kroner, ifølge Orkla.

- Litt leit
Sentrale skikkelser innefor bergensk næringsliv synes det er litt leit at Bergen mister Rieber, men levner liten tvil om at løsningen er fornuftig.

- At Rieber-familien velger å selge til Orkla er helt sikkert en klok beslutning, sier Friele til Nettavisen NA24.

- Du synes ikke det er trist at Bergen mister nok et hovedkontor?

- Det har jeg egentlig ikke noen kommentar til. Men det er et faktum at Friele gjenstår som den eneste betydelige bergensbedrift innen næringsmiddelindustrien, sier han.

- God nasjonal løsning
En annen av Bergens mest sentral næringslivsskikkelser i flere tiår, høyesterettsadvokat og styregrossist Jan Einar Greve, mener Orklas Rieber-oppkjøp er en meget god løsning til tross for at Riebers hovedkontor mest sannsynlig flyttes.

- Det er alltid vemodig når et av byens hovedkontor forsvinner over fjellet til Oslo, men dette oppkjøpet har ligget i kortene i lengre tid og er en meget veloverveid og god løsning både for aksjonærer og ansatte, sier Greve til Nettavisen NA24.

Utenlandske beilere i kø
Greve, som var styreleder i Rieber i perioden 1987 til 2001, tror Rieber hadde forsvunnet utenlands om ikke Orkla kom til unnsetning.

- Dagen i dag er sannsynligvis en trist dag for mange utenlandske beilere som hadde Rieber i kikkerten. Det har blitt stadig klarere de senere år at en årlig omsetning på cirka fire miliarder kroner ikke er nok til å opprettholde tilfredsstillende driftsresultater. Orklas oppkjøp sikrer Riebers fremtid og er samtidig en nasjonal løsning som vil sikre arbeidsplassene i Bergen og andre steder i landet. Jeg føler meg også sikker på at Orkla vil videreutvikle selskapet på en meget god måte, sier Greve.

Greve tror Orkla og Rieber har store synergier å hente spesielt i Sverige, Danmark og Polen.

- Vil norske konkurransemyndigheter godkjenne oppkjøpet?

- Det vil de og det bør de. De utenlandske beilerne har nærmest stått i kø, sier Greve.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere