RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nå kommer oppturen

Sist oppdatert:
Sjeføkonom Tor Steig i NHO har stor tro på at norsk økonomi er i ferd med å dra seg ut av hengemyra. Fortsatt lave renter vil føre til handlefest og nedgang i arbeidsledigheten.

Konjunkturbunnen for norsk økonomi ligger bak oss, og nå kan vi se frem mot lysere tider. Det spår NHO i sine makroøkonomiske prognoser som ble lagt fram onsdag.

2004 vil bringe med seg en sterk forbruksvekst, samtidig som sysselsettingen vil ta seg opp. Renta vil imidlertid holde seg lav i hvert fall til høsten neste år.

- Det har kommet svært sterke stimulanser i norsk økonomi det siste året. En meget lav rente og en kraftig bruk av oljepenger vil kunne gi grunnlag for en økt vekst, sa sjeføkonom i NHO, Tor Steig, i forbindelse med fremleggelsen av rapporten.

Ifølge NHO passerte Norge konjunkturbunnen allerede i løpet av forsommeren. Mens veksten for fastlands-Norge ventes inn til 0,75 prosent i år, regner NHO med at den tar seg opp til 3,75 prosent neste år.

Forbruksfest
En av de store pådriverne vil være veksten i privat konsum som ventes å øke fra 3,5 til 5,25 prosent.

- 2004 vil bli et år da de lave rentene vil gi full effekt. Det er klart at dette vil slå ut på forbruket. En husholdning med milliongjeld har jo fått mellom 2000 til 3000 ekstra kroner å rutte med hver måned som følge av rentefallet, kommenterte makroøkonom Terje Strøm i NHO.

NHO frykter dog ikke som andre i makromiljøet at den lave renta gir en overhengende fare for bobledannelser i økonomien.

- Det ligger alltid en fare for bobledannelser, og særlig hvis politikerne blir enda mer ekspansive i bruken av oljepenger. Men grunnleggende sett ser det bedre ut nå enn på eksempelvis 80-tallet da folk brukte 13 månedslønner på 12 måneder. Forbruksveksten nå kommer etter flere år med høy lønnsvekst, sa Steig.

Advarer mot pengegalopp
Steig retter samtidig en advarende pekefinger mot politikernes pengegalopp.

- Bruken av oljepenger er nå på grensen til det uforsvarlige. Det legges opp til en pengebruk som allerede er på 2009-nivå i forhold til hva handlingsregelen tilsier, kommenterte Steig.

NHO tror på en forsiktig renteoppgang neste høst. Trolig vil Norges Bank vente an utviklingen fra de andre lands sentralbanker før de foretar markerte endringer, mener NHO.

- Norges Bank vil være forsiktig med å tukle med rentedifferansen igjen. Det vet vi kan gi store utslag på kroneverdien, sier Steig.

Optimistiske på ledigheten
NHO er mer optimistiske enn både Statistisk sentralbyrå og Norges Bank i prognosene for utviklingen på arbeidsmarkedet.

NHO spår en gjennomsnittlig ledighetsrate på 4,25 prosent neste år, mens SSB og NB ligger på henholdsvis 4,6 og 4,75 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere