RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
BI-rektor Torger Reve får på pukkelen av Forbrukerombudet.
BI-rektor Torger Reve får på pukkelen av Forbrukerombudet. (Foto: Scanpix)

- Nå skal Rimi-Hagen testes

Sist oppdatert:
Verken politikerne eller BI-rektor Torger Reve (bildet) feller tårer over at Rimi selges til utlandet. Den virkelige testen er om Stein Erik Hagen bruker milliardene til noe fornuftig, mener de.

Stein Erik Hagen har profilert seg som en av de fremste talsmennene for å bygge opp et sterkt norsk eiermiljø. Da Orkla kvittet seg med Ringnes og resten av bryggerivirksomheten i februar i år, var matmilliardæren blant dem som sørget.

Onsdag ble det imidlertid klart at Hagen ønsker å selge sine aksjer i det nordiske matkonsernet ICA. Prisen kommer trolig til å ende rundt 7 milliarder kroner.

- Ikke noe forbilde
SV-nestleder Øystein Djupedal greier ikke å hisse seg opp over at Rimi bli heleid av utlendinger, men mener at Stein Erik Hagen ikke alltid er like er noe forbilde for de som kjemper for norsk eierskap.

- Det som er sikkert er at Stein Erik Hagen ikke har vært noe forbilde for politikk og samfunnsmoral. Men han har vært en flink forretningsmann, og jeg håper han investerer pengene i produktivt norsk næringsliv, ikke i kunst, for eksempel, sier Djupedal til TV 2 Nettavisen.

- Han får nå mer kontanter enn noen annen nordmenn noensinne har hatt, og jeg håper han har tenkt gjennom det, fortsetter SV-nestlederen.

Kan bidra med såkornkapital
Nestlederen i næringskomiteen på Stortinget. Øystein Hedstrøm (FrP), er også opptatt av hvor Hagen putter pengene.

- Det som er det viktigste nå er at han får frigjort kapital, og at han finner forholdene i Norge attraktive nok til å utvikle ny industri og næringsvirksomhet, sier Hedstrøm.

Stein Erik Hagen var en periode flittig gjest hos næringspolitikerne på Stortinget da han var styreleder for rikmannsklubben Norsk Investorforum. Ifølge Hedstrøm argumenterte Hagen varmt for en fjerning av formuesskatten. Hagen ville også bruke deler av Oljefondet på å styrke tilgangen på risikokapital for norsk næringsliv.

- Det er nå Hagen skal testes
Nå får Hagen selv styringen med en av landets største pengebinger. Det kan han bruke til å styrke norsk næringsliv, påpeker BI-rektor Torger Reve.

- Testen på det nasjonale eierskapet er når han investerer på nytt. Spørsmålet er om han vil opptre som en aktiv eier i norsk næringslov eller investere passivt i for eksempel eiendom, slik mange andre velger å gjøre, sier han til TV 2 Nettavisen.

Stein Erik Hagen er allerede en av de største aksjonærene i Orkla, hvor han sitter på aksjer verdt cirka 3,5 milliarder kroner. En ytterligere styrking av posisjonen i Orkla kan være en klok anvendelse av pengene, mener Torger Reve.

- Orkla kan være en sånn kandidat, det er viktig at de store norske selskapene har noen norske eiere, påpeker Reve, som mener at Hagens opptreden på eiersida i Orkla så langt har demonstrert at han bidrar på en konstruktiv måte.

- Han har dessuten vist gjennom det han har bygd opp gjennom Rimi-, Hakon- og ICA-systemet at han er en industriell, langsiktig eier, påpeker Reve

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere