RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- NOPEF oppfordrer til streikebryteri

Foto: Erik Johansen (Scanpix)
Sist oppdatert:
OFS-leder Terje Nustad bruker harde ord mot sine kolleger i NOPEF. – Oppfordring til streikebryteri, mener han om deres krav om å bli unntatt fra lockouten i Nordsjøen.

– NOPEF har tidligere uttalt at en gjensidig respekt er nødvendig i organisasjonslivet, men med sitt siste utspill, viser det seg at det er langt igjen til praktisk handling, uttaler Nustad.

En ordkrig har brutt ut mellom oljearbeiderforeningene Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund (NOPEF) og Oljearbeidernes Fellessammenslutning (OFS). NOPEF mener OFS skyldes på andre når det går galt for dem selv. OFS beskylder på sin side NOPEF for å oppfordre til streikebryteri.

Krevde unntak fra lockout
I går varslet arbeidsgiverforeningen Oljeindustriens Landsforening (OLF) lockout for samtlige olje- og gassfelt, bortsett fra ett, med virkning fra tirsdag.

Leif Sande, leder i Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund (NOPEF), krevde i går at produksjonen ikke skulle stanse på de plattformene der det var nok NOPEF-medlemmer til å opprettholde driften .

De to fagforeningene OFS og NOPEF organiserer begge oljearbeidere i Nordsjøen. OFS er i streik etter å ha avvist arbeidsgivernes tilbud i tariffoppgjøret, mens NOPEF godtok tilbudet og er ikke i streik.

– Streikebryteri
OFS-leder Terje Nustad betegner NOPEFs utspill om å bli unntatt fra lockouten som en oppfordring til streikebryteri.

– OFS og Lederne forsøkte i går å invitere NOPEF til å gjøre et forhandlingsfremstøt mot OLF. Det var et forsøk på å gjøre dem til medspillere, men svaret vi fikk var altså at de fortsatt oppfatter seg som en motpart og går ut med oppfordring til streikebryteri, sier han.

Tidligere OFS-leder Oddleiv Tønnessen er svært overrasket over at dette kommer fra Leif Sande.

– Det minner veldig om situasjonen i en tidligere konflikt i Nordsjøen hvor daværende nestleder i NOPEF, Herman Lund kom med samme uttalser. Den gang ble disse uttalelsene helt klart oppfattet som oppfordring til streikebryteri. Jeg tror nok disse uttalelsene vil vekke reaksjoner i NOPEF sine egne rekker, sier Tønnessen i et innlegg på OFS' nettsider.

- Aldri, aldri, aldri
Leif Sande i NOPEF avviser beskyldningene.

– Vi vil aldri, aldri, aldri oppfordre til streikebryteri. Det vi har sagt er at våre medlemmer skal kunne gjøre sitt arbeid uavhengig av om OFS har gått til streik, sier Sande til TV 2 Nettavisen.

Han understreker at det ikke vil være aktuelt at NOPEF-medlemmer tar over OFS-medlemmers arbeidsoppgaver.

– For vår del er det snakk om en lockout, ikke en streik. Å kreve å bli unntatt fra en lockout kan ikke defineres som streikebryteri. For øvrig burde vel OFS bli begeistret hvis noen ødela lockouten for arbeidsgiverne, legger han til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere