RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nordmenn har veldig lav moral

Foto: Foto
Sist oppdatert:
Svenskene ler godt av syke nordmenn.

«Nordmenn har veldig lav moral og er trolig blant de sykeste menneskene i verden.»

Nordmenn er dobbelt så syke som svenskene.

Etter at Nettavisen NA24 tidligere denne måneden skrev om det store spriket i sykefravær samenlignet med nabolandet vårt, Sverige, ler de godt av oss.

Svenska Dagbladet publiserte en sak om tematikken og det skapte stor debatt i kommentarfeltet.

- Lav moral
Sykefraværet i Norge ligger nå på 6,6 prosent, mens 9,5 prosent er uføretrygde. I Sverige ligger sykefraværet på 3 prosent, som er under halvparten av ståa i Norge.

- Sammenligner man med Sverige så ser man at det er over dobbelt så høyt sykefravær i Norge som i Sverige. Dette er et følsomt område, men man må anta at det har med sykeordningen å gjøre, sa Skarning til Nettavisen NA24 tidligere.

I Norge har man 100 prosent sykelønn, der arbeidsgiver betaler de første 16 dagene før Staten tar over og betaler full lønn resten av året. I Sverige er det 80 prosent sykelønn og én karensdag, som vil si at det går en dag før arbeidsgiver begynner å betale sykepenger.

I Norge har man ikke ønsket å ha slik ordning som i Sverige.

- De har veldig lav moral
Svenskene ler nå av de store forskjellene i sykefravær.

«Jeg kjenner noen nordmenn som bor både her og i Norge, de har veldig lav moral og er trolig blant de sykeste menneskene i verden» skriver en av leserne til Svenske Dagbladet.

Saken på Svenska Dagbaldet har til nå fått hele 56 kommentarer, der det er gjennomgående enighet om at nordmenn har lav arbeidmoral.

«Sykefraværet i Norge skyldes den ekstremt lave arbeidmoralen, det kan hvem som helst som har jobet i landet fortelle.» skriver en annen.

Skarning er ikke enig med svenskene.

- Jeg er overhodet ikke enig i at det er en dårlig arbeidsmoral i Norge. Men IA-avtalen er for dårlig fordi den ikke motiverer ansatte økonomisk til å gå på jobb. Det er en grunnleggende svakhet ved avtalen som jeg håper NHO og de andre arbeidsgiverorganisasjonene nå tar fatt i, sier han til Nettavisen NA24.

Inkluderende Arbeidsliv(IA-avtalen) handler om å skape et arbeidsliv med plass til alle som kan og vil arbeide. Bakgrunnen for avtalen var en utvikling hvor flere gikk ut av arbeidslivet og over på langvarige trygdeordninger.

Skarning har snakket med flere kollegaer i Svergie om temaet. Han forteller at de ler og er overrasket over det høye fraværet i Norge.

Går syke på jobb
Men leserne til Svenska Dagbladet hadde også bekymringer ovenfor sin egen ordning.

«Her i Sverige går de fleste syke til jobben og smitter sine kolleger. Det er baksiden med den svenske politikken. Folk har helt enkelt ikke råd til å være syke.» skriver en leser.

- Det kan for øvrig ikke være riktig at folk går på jobb og smitter hverandre i Sverige. De har jo bare halvparten av sykefraværet i Norge, så det er jo Norge som har smitteproblemene. Dessverre virker LOs sykelønnsordning fra 1978 utstøtende, og det er derfor synd at alle arbeidslivets parter unntatt Bedriftsforbundet har signert på den og gitt seg selv munnkurv, sier Skarning.

Leserne mener også at folk ikke har råd til å være syke på grunn av karensdagen og at de får kun 80 prosent lønn når de er syke. Man går heller syk på jobb skriver de.

«Jeg er svensk i Norge og her tør folk å være syke uten å straffes for det.»

- Kan nordmenn klare det?
Også mange nordmenn reagerte på de store forskjellene i sykefraværet.

«Jeg har selv drevet eget foretak i mange år og har 5 annsatte fra utlandet og har aldri hatt en sykemelding fra de på over 10 år. Kan en norsk bedrift med norske annsatte klare det» skriver en leser hos Nettavisen NA24.

«Nå må vi snart bli mer ambisiøse. Hvis den eneste målsetningen vår er at svenskene ikke skal le av oss, så har vi allerede tapt.»

Mens noen mente at den svenske modellen er et dårlig alternativ for Norge.

«De som gidder å følge med på det som har skjedd i Sverige etter at de borgerlige har tatt over, vet at dette ikke er noe å være stolte av. Svenskene har innført et system som er hjerteløst og hensynsløst.(...) Det klages på NAV i dag, men jeg kan garantere at klagene vil mangedobbles hvis vi innfører noe som ligner svensk modell.»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere