RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norge holdt tett om tungtvannssalg

Sist oppdatert:
Da Storbritannia solgte tungtvann til Israel i 1958, fikk de det til å se ut som om det var Norge som sto for salget. Norske politikere visste hva som skjedde, men tiet.

Dokumenter i det britiske Nasjonalarkivet viser at Storbritannia eksporterte 20 tonn tungtvann til Israel i 1958, melder BBC News. Tungtvannet var overskudd av en forsendelse kjøpt fra Norge i 1956, og det ble sendt med skip fra en britisk havn til Israel. Myndighetene presenterte det som en avtale mellom Norge og Israel.

Ifølge avisen the Guardian valgte norske myndigheter å tie om at det i virkeligheten var Storbritannia som solgte tungtvannet til Israel.

UD sjekker
UD sjekker nå ut påstandene, skriver Aftenposten. Olav Njølstad, forskningssjef ved Nobelinstituttet, sier til Aftenposten at BBC-programmet trolig bygger på en misforståelse og at det var Norge som solgte tungvannet.

Tungtvannet gjorde det mulig for israelerne å utvikle atomvåpen. I 1986 ble det hemmelige atomvåpenprogrammet avslørt av atomteknikeren Mordechai Vanunu.

USA nektet
USA hadde nektet å selge tungtvann til Israel med mindre Israel garanterte at det bare ville bli brukt til fredelige formål. Storbritannia stilte ikke noen slik betingelse da de solgte tungtvann. Avtalen ble holdt hemmelig for USA. Robert McNamara, som var John F. Kennedys forsvarsminister fra 1961, sier til BBC at han er forbauset over at amerikanerne ikke ble underrettet.

- Det er veldig overraskende for meg at vi ikke fikk beskjed, for samarbeidet svært tett med britene angående informajson om atomvåpen, sier han.

- Det at Israel prøvde å utvikle en atombombe, burde ikke ha vært noen overraskelse, legger han til.

- Må ha visst
Den tidligere britiske forsvars- og utenriksministeren Lord Gilmour sier til BBC News at embedsmennene som var involvert i salget, må ha visst at Israel ville bruke tungtvannet til å utvikle en atombombe.

Israel har sannsynligvis ikke utført noen prøvesprengninger, og de verken innrømmer eller benekter at de har atomvåpen. Landet har ikke signert ikkespredningsavtalen NPT, derfor kan ikke inspektørene fra FNs atomenergibyrå (IAEA) gjennomføre inspeksjoner i landet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere